Van Wiechenkenmerken
Afhankelijk van de leeftijd van het kind worden bepaalde Van Wiechenkenmerken afgenomen. Elk ontwikkelingskenmerk wordt in eerste instantie via eigen waarneming van de JGZ-professional onderzocht. Pas als dat niet lukt wordt op de heteroanamnese overgeschakeld. Bij sommige kenmerken (de M-kenmerken) kan het kenmerk gescoord worden als ‘M’ (M=afkorting van mededeling). Bij overige kenmerken blijft de score ‘min’, bij negatief resultaat, echter kan een positieve heteroanamnese wel bij de opmerkingen genoteerd worden.
Om vertraging in de ontwikkeling te signaleren wordt aanbevolen op een bepaalde leeftijd die kenmerken te onderzoeken, waarvan bekend is dat 81 tot bijna 100% van de kinderen positief scoort. Het percentage kinderen dat positief scoort wordt de referentiewaarde genoemd. Bij de beschrijving van kenmerken staan de referentiewaarden, voor zover bekend, vermeld. Bij kenmerken met een groot sekseverschil staat het percentage voor jongens en meisjes afzonderlijk vermeld, zie toelichting Referentiewaarden van Wiechenonderzoek. Van een twintigtal kenmerken zijn geen recente referentiewaarden bekend, vandaar dat bij deze kenmerken de spreiding wordt vermeld. De spreiding geeft de hoogste en laagste uit de internationale literatuur bekende P90-leeftijd aan.
Het NCJ heeft een richtlijn Flexibilisering disciplines opgesteld, over de rol die elke discipline (jeugdarts, jeugdverpleegkundige, verpleegkundig specialist en doktersassistente) bij het Van Wiechenonderzoek kan spelen. Dit staat ook bij elk kenmerk vermeld.
Bij de beschrijving van de kenmerken regelmatig verwezen naar een hoofdstuk uit deel 1 van het ‘Handboek ‘Ontwikkelingsonderzoek in de jeugdgezondheidszorg’.
Elk kenmerk wordt verduidelijkt met een Van Wiechenfilmpje als audiovisuele ondersteuning bij de beschreven instructie voor professionals. Ouders kunnen voorafgaand aan een afspraak bij de JGZ het filmpje bekijken om zo meer betrokken te zijn bij het ontwikkelingsonderzoek. Zie hiervoor het Implementatieplan Van Wiechenfilmpjes.