Lokale aanpak

Een impactvolle preventieve aanpak begint dichtbij kinderen, jongeren en hun gezinnen, ofwel lokaal. Een preventieve aanpak vraagt verantwoordelijkheid van de hele samenleving en gaat iedereen aan. Preventie gaat uit van de potentie van ons als samenleving, is veelzijdig en doe je samen met landelijke en lokale partners. En met zowel gemeenten, maatschappelijke partijen als met bedrijven. Want lokaal wil je bijvoorbeeld ook dat supermarkten en zorgverzekeraars hun steentje bijdragen. De sleutel tot succes is dan ook samenwerken.

Gemeenten hebben daar een speciale verantwoordelijk in. Zij spelen een cruciale rol in het bieden van een gezonde, veilige en kansrijke toekomst voor de jeugd. Dit vraagt om lokale regie en afspraken tussen alle relevante partijen die een rol spelen voor de jeugd en hun gezinnen. Van de eerste levensjaren van een kind (gerekend vanaf de conceptie) tot ver in de adolescentie kunnen gemeenten in samenwerking met de jeugdgezondheidszorg het verschil maken. Daarom staat de rol van de JGZ centraal.

Waarom investeren in preventie en jeugdgezondheid?

Door te investeren in preventie en jeugdgezondheid:

  • Verklein je gezondheidsverschillen: een gezonde, veilige en kansrijke start voor ieder kind in Nederland en een langer leven met meer gezonde levensjaren.
  • Vergroot je gezondheidsvaardigheden (een gezonde leefstijl: voeding, beweging, slapen en omgaan met stress, maar ook geletterdheid en digitale vaardigheid).
  • Bereik je via de JGZ bijna alle kinderen en hun ouders, dichtbij in de wijk, en dus lokaal.
  • Draag je bij aan een positieve beleving van het (aanstaand) ouderschap en veerkrachtig ouderschap.
  • Draag je bij aan het creëren van gezonde en veerkrachtige generaties die klaar zijn voor de toekomst. En daarmee investeer je ook in het potentieel van al die (toekomstige) gezinnen.
  • Heb je regie op de samenwerking met de JGZ en daarmee preventie. Regie op een slim en sterk, lokaal netwerk, met de JGZ als regisseur en expertisepartner op preventie.
  • Bespaar je: investeren in preventie levert maatschappelijke winst op en daar profiteert iedereen van. Een investering van 1 euro levert 11 euro op.

Daarom helpen en stimuleren wij gemeenten om lokaal in te zetten op:

  1. Het ontwikkelen van een duurzaam en breed generatiebewust preventiebeleid voor de jeugd
  2. De JGZ als essentiële schakel, centrale zorgverlener en waar kan regievoerder in het medische en sociale domein.
  3. Doen wat werkt: het gebruiken van erkende interventies en bewezen aanpakken.

"De jeugdgezondheidszorg is de sleutel voor een gezonde en kansrijke start voor alle kinderen in uw gemeenten. Als gemeente beslist u over de jeugdgezondheidszorg en daarmee over de kansen van de volgende generatie. Geef jeugdgezondheid daarom een prominente plek in het verkiezingsprogramma. Kies voor kansengelijkheid en veerkrachtige generaties."

Ronald de Meij, wethouder Jeugd, Wmo, Gezondheid, Onderwijs, Sport en Cultuur van de gemeente Zwijndrecht

Geïnspireerd en wil je aan de slag?

De adviseurs van het NCJ zijn changemakers. We signaleren, confronteren en inspireren. Wij zijn ervan overtuigd dat we ook iets voor jouw gemeente kunnen betekenen! Heb je vragen of wil je met ons sparren over duurzaam preventiebeleid? Neem contact met ons op. Vanzelfsprekend zoeken wij altijd een aanpak die past bij jouw lokale situatie.

Mark Weghorst

adviseur

Mark Weghorst

adviseur

mweghorst@ncj.nl

06 - 25 39 01 13

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.