Denk in levenslopen van gezinnen. Focus op kwaliteit!
Lambertha Seijbel werkt als beleidsmedewerker jeugd voor de Gemeente Eemnes en vertelt in een interview met NCJ-adviseur Merian Bouwmeester over hoe Eemnes inzet op duurzaam preventiebeleid.
Een impactvolle preventieve aanpak begint dichtbij kinderen, jongeren en hun gezinnen, ofwel lokaal. Een preventieve aanpak vraagt verantwoordelijkheid van de hele samenleving en gaat iedereen aan. Preventie gaat uit van de potentie van ons als samenleving, is veelzijdig en doe je samen met landelijke en lokale partners. En met zowel gemeenten, maatschappelijke partijen als met bedrijven. Want lokaal wil je bijvoorbeeld ook dat supermarkten en zorgverzekeraars hun steentje bijdragen. De sleutel tot succes is dan ook samenwerken.
Gemeenten hebben daar een speciale verantwoordelijk in. Zij spelen een cruciale rol in het bieden van een gezonde, veilige en kansrijke toekomst voor de jeugd. Dit vraagt om lokale regie en afspraken tussen alle relevante partijen die een rol spelen voor de jeugd en hun gezinnen. Van de eerste levensjaren van een kind (gerekend vanaf de conceptie) tot ver in de adolescentie kunnen gemeenten in samenwerking met de jeugdgezondheidszorg het verschil maken. Daarom staat de rol van de JGZ centraal.
Door te investeren in preventie en jeugdgezondheid:
Daarom helpen en stimuleren wij gemeenten om lokaal in te zetten op:
"De jeugdgezondheidszorg is de sleutel voor een gezonde en kansrijke start voor alle kinderen in uw gemeenten. Als gemeente beslist u over de jeugdgezondheidszorg en daarmee over de kansen van de volgende generatie. Geef jeugdgezondheid daarom een prominente plek in het verkiezingsprogramma. Kies voor kansengelijkheid en veerkrachtige generaties."
Lambertha Seijbel werkt als beleidsmedewerker jeugd voor de Gemeente Eemnes en vertelt in een interview met NCJ-adviseur Merian Bouwmeester over hoe Eemnes inzet op duurzaam preventiebeleid.
Met veel kinderen in Nederland gaat het gelukkig goed. Daarnaast is er ook een groep kinderen die extra aandacht nodig heeft. Denk hierbij aan jeugd, die niet mee kunnen komen of in een ongezonde of onveilige situatie verkeren.
Zuzanna wist goed wat ze wilde, een zelfstandig leven met een mooie toekomst, een eigen flatje in Zeist, en ging daarvoor. Totdat ze een relatie kreeg met een man, die, later bleek, zijn kost ‘verdiende’ met kleine criminaliteit.