Investeren in preventie loont

De rijksoverheid heeft de ambitie uitgesproken dat Nederland in 2040 de gezondste jeugd ter wereld heeft. Preventie vergroot hun kansen om op te groeien tot gezonde volwassenen. Verschillende onderzoeken bevestigen dit.

De Heckman Curve laat zien dat de eerste vijf levensjaren cruciaal zijn; investeringen in deze periode leveren de grootste winst op voor individu en maatschappij. Zo helpen we om de instroom in de jeugdzorg en het curatieve domein te verminderen, net als het beroep op sociale voorzieningen later.

De beste investering voor kwetsbare kinderen is investeren in de kwaliteit van de eerste vijf levensjaren”, stelde professor James J. Heckman, econoom en Nobelprijswinnaar, eind 2012 op basis van uitgebreid onderzoek aan de Universiteit van Chicago.

De kwaliteit van de ontwikkeling van een kind in de vroegste kinderjaren is namelijk van grote invloed op de gezondheid, economische en sociale resultaten van individuen en de maatschappij in het algemeen. In deze periode wordt de basis gelegd voor de ontwikkeling van veel niet-cognitieve vaardigheden. Dit blijkt belangrijker te zijn dan het investeren in cognitieve vaardigheden op latere leeftijd in het primair en voortgezet onderwijs. Goede verzorging, fysieke gezondheid en leerervaringen bij kinderen tussen nul en vijf jaar oud, beïnvloeden op latere leeftijd sterk de kans op succes of falen in de samenleving. Heckman toonde verder aan dat sociale vaardigheden zoals concentratie- en doorzettingsvermogen en samenwerking ook essentiële ingrediënten zijn voor een geslaagd leven. Het vroegtijdig ontwikkelen hiervan is van groot belang voor een goede groei van het IQ en daarom ook voor de persoonlijke en sociale productiviteit. De zogenaamde Heckman Curve laat zien dat investeringen in de kwaliteit van de vroegste kinderjaren van kwetsbare kinderen het meest renderen en dat dit de beste manier is om verschillen te verkleinen. Dit geeft betere uitkomsten ten aanzien van opleiding en gezondheid. Ook sociaaleconomisch gezien nemen opbrengsten toe en kosten af.

Kosteneffectiviteit van de jeugdgezondheidszorg

De hoofdconclusie uit het rapport ‘Kosteneffectiviteit van de jeugdgezondheidszorg’ van Paul Dam was dat iedere euro die wordt geïnvesteerd in de jeugdgezondheidszorg dubbel en dwars wordt terugverdiend.

Bekijk het rapport

Studie ‘Investeren in opvoeden en opgroeien loont’

De studie ‘Investeren in opvoeden en opgroeien loont!’ liet zien dat de jeugdgezondheidszorg gebruikmaakt van effectieve en efficiënte interventies die aansluiten op de behoeften  van gezinnen, scholen en gemeenten.

Bekijk de studie

Onze onderzoekers

Wij adviseren, ondersteunen en verbinden.  Neem contact met ons op voor meer informatie.

Merian Bouwmeester

onderzoeker, adviseur

Merian Bouwmeester

onderzoeker, adviseur

mbouwmeester@ncj.nl

06 - 29 03 80 58

Yvonne Vanneste

onderzoeker, adviseur

Yvonne Vanneste

onderzoeker, adviseur

yvanneste@ncj.nl

06 - 83 77 83 91

Madelon Meijer-Hoogeveen

onderzoeker, adviseur

Madelon Meijer-Hoogeveen

onderzoeker, adviseur

mmeijer@ncj.nl

06-18737891

Meer weten?

Merian Bouwmeester

onderzoeker, adviseur

Lees meer over Merian Bouwmeester

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.