NCJ onderzoekspartner

Als onderzoekspartner en landelijk kenniscentrum in het preventieve domein van jeugdgezondheid brengt het NCJ drie werelden samen: wetenschap, praktijk en beleid. Het NCJ heeft een breed academisch netwerk en onze onderzoekers staan in nauw contact met de jeugdgezondheidszorg. We stimuleren een evidence-based-mindset in de JGZ en met onze kennisagenda voor jeugdgezondheid delen we onze onderzoeksfocus voor de komende jaren.

Het vertalen, verbinden en verrijken van kennis binnen het (preventieve) jeugddomein vraagt om een intensieve samenwerking tussen onderzoeksinstituten en kenniswerkplaatsen, maatschappelijke partners, opleidingsinstellingen en uitvoeringspraktijk. Het NCJ beoogt een ‘spin in het web’ te zijn.

Het NCJ:

  • Schrijft mee aan en participeert in onderzoeksaanvragen;
  • doet zelf wetenschappelijk onderzoek;
  • signaleert nieuwe kansen voor onderzoek;
  • verbindt onderzoek met beleid en praktijk;
  • ondersteunt bij de implementatie van onderzoeksresultaten;
  • agendeert kennis als essentieel onderdeel van het JGZ-vakmanschap en ondersteunt de professionals hierbij, onder andere door:
    – een evidence-based-mindset te stimuleren
    – het doen van onderzoek aan te jagen
    – vraagbaak te zijn voor vragen op het gebied van wetenschappelijk onderzoek
  • onderkent dat data nieuwe kennis genereert en spant zich daarom actief in om een dataplatform voor jeugdgezondheid te realiseren.

Onze onderzoekers

Het NCJ heeft een academisch (JGZ-)netwerk en staat als landelijk innovatie- en kenniscentrum voor jeugdgezondheid in contact met de uitvoeringspraktijk van de jeugdgezondheidszorg. Wil je weten wat het NCJ voor jou kan betekenen? Onze onderzoekers komen graag met je in contact.

Merian Bouwmeester

onderzoeker, adviseur

Merian Bouwmeester

onderzoeker, adviseur

mbouwmeester@ncj.nl

06 - 29 03 80 58

Yvonne Vanneste

onderzoeker, adviseur

Yvonne Vanneste

onderzoeker, adviseur

yvanneste@ncj.nl

06 - 83 77 83 91

Madelon Meijer-Hoogeveen

onderzoeker, adviseur

Madelon Meijer-Hoogeveen

onderzoeker, adviseur

mmeijer@ncj.nl

06-18737891

Stippel-Brigade vertaalt kennis naar de praktijk

De NCJ Stippel-Brigade bestaat uit JGZ-professionals (zowel artsen als verpleegkundigen met een wetenschappelijke affiniteit) die zich inzetten voor het vertalen van wetenschap naar de praktijk. Het doel van de Stippel-Brigade is JGZ-professionals meer handvatten geven voor de spreekkamer en onderbouwing bieden bij beleidskeuzes. Dat doen we door onderzoeksresultaten te duiden.

Lees meer

Het JGZ Wetenschapsatelier denkt mee

Het JGZ Wetenschapsatelier van het NCJ is een landelijk netwerk van JGZ-professionals die actief meedenken in lopend wetenschappelijk onderzoek. Een sessie van het JGZ Wetenschapsatelier kan worden ingekocht door onderzoekers, voorafgaand aan, gedurende en/of bij afsluiting van een onderzoeksproject.

Lees meer

Data biedt nieuwe kennis

Dagelijks registreren 6.000 artsen, verpleegkundigen en assistenten binnen de jeugdgezondheidszorg hun bevindingen over de groei en ontwikkeling van 0 tot 19-jarigen. Samen bezitten zij een schat aan informatie over de gezondheid van bijna alle kinderen in Nederland. De kennisgedreven praktijk, met als onderdeel data, is één van de drie strategische thema’s uit de NCJ meerjarenbeleidsvisie 2023-2026.

Bekijk onze meerjarenvisie 2023-2026

Meer weten?

Yvonne Vanneste

onderzoeker, adviseur

Lees meer over Yvonne Vanneste

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.