
Brochure ‘Preventieve interventies’
Erkende interventies zijn gebaseerd op onderbouwde theorieën en werkzame elementen en hebben zich al bewezen in de praktijk. Het beste resultaat behalen we door te doen wat werkt!
Het NCJ weet dat als we investeren in preventie, kinderen en jongeren gezonder, veiliger en kansrijker opgroeien. En dat niet alleen. Investeren in preventie zorgt naast gezonde kinderen en generaties ook voor het verlagen van de alsmaar stijgende kosten voor (zwaardere vormen van) zorg.
In onze maatschappij is veel aandacht voor die zwaardere vormen van zorg. Het NCJ wil, samen met haar partners, deze problemen juist voorkomen. Door meer in te zetten op echte preventie. Kennis uit wetenschappelijk onderzoek, gecombineerd met praktijkkennis van professionals en ervaringen van kinderen en ouders bewijzen dat dit kan.
In alle fasen van het leven, van kinderwens tot volwassenheid, is aandacht nodig voor preventie om een gezonde ontwikkeling van kinderen en jongeren te waarborgen. Preventiedenken biedt een kijk op preventie en gezondheid.
Lees meerOm de gezondheid en ontwikkeling van alle kinderen in Nederland te bevorderen en beschermen, is samenwerking in het hele jeugddomein essentieel. JGZ-professionals hebben van preventie hun vak gemaakt. Zij vervullen de rol van preventieregisseurs en -adviseurs.
Lees meerEen impactvolle preventieaanpak begint dichtbij kinderen, jongeren en hun gezinnen, ofwel lokaal. Gemeenten kunnen, samen met alle organisaties die met en voor jeugdigen en/of hun (aanstaande) ouders werken, een doorslaggevende rol spelen in het bieden van een gezonde, veilige en kansrijke toekomst voor ieder kind.
Lees meerOnderzoek heeft aangetoond dat investeren in preventie loont: (zwaardere) zorg wordt voorkomen en zorgkosten bespaart.
Professionals die werken in de jeugdgezondheidszorg (JGZ) zien bijna alle kinderen en hun gezinnen van -9 maanden tot 18 jaar. Zij hebben van preventie hun vak gemaakt en zetten in op het versterken van een gezonde ontwikkeling van kinderen door vroegsignalering, preventieve programma’s, opvoedondersteuning en beleidsadvisering. Vanuit een centrale rol als preventieregisseur- en adviseur werken zij nauw met hun partners samen om ieder kind optimale ontwikkelingskansen te bieden.
Belangrijke samenwerkingspartners voor de JGZ zijn onder andere: geboortezorgprofessionals, onderwijsprofessionals, huisartsen, kinderartsen, (medisch) specialisten, professionals binnen het sociaal domein en beleidsmakers binnen die organisaties en binnen de gemeente. Om de ontwikkeling van alle kinderen in Nederland te bevorderen en te beschermen, is samenwerking met iedereen die met kinderen, jongeren en/of hun (aanstaande) ouders werkt essentieel.
Om de gezondheid en ontwikkelingskansen van alle kinderen te bevorderen, is een landelijke, sectorbrede agenda ontwikkeld: de JGZ Preventieagenda. Via de pijlers hechting, ouderschap, weerbaarheid en gezondheid zetten wij in op het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken die een bedreiging voor kinderen kunnen zijn. Zoals kindermishandeling, schoolverzuim en armoede
Bekijk ook onze agenda met inspirerende sessies!
Van preventiedenken naar doen! We bundelen beschikbare kennis, ervaringen en tools waaronder effectieve preventieprogramma’s om aan de slag te gaan.
Er zijn diverse landelijke programma’s die werken aan de gezondheid van Nederland. Zoals het Nationaal Preventieakkoord, de JGZ Preventieagenda en Kansrijke Start.
Wil jij ook aan de slag met duurzaam preventiebeleid? Volg de incompany workshop Focus op preventie!
Erkende interventies zijn gebaseerd op onderbouwde theorieën en werkzame elementen en hebben zich al bewezen in de praktijk. Het beste resultaat behalen we door te doen wat werkt!
Het NCJ heeft in samenwerking met de Universiteit van Maastricht literatuuronderzoek gedaan naar (de gevolgen) van Early Life Stress, met een focus op de biologische aspecten van stress.
In het voorjaar van 2022 zijn zeven bijzondere mensen geïnterviewd over bestaanszekerheid en kansengelijkheid.
Belangrijke informatie over het RS-virus die je als JGZ-professional kunt meenemen in de spreekkamer en daarbuiten.
Het project HEALS Applied heeft een subsidie van 2,6 miljoen euro toegekend gekregen. Dit project heeft als doel stress bij jonge kinderen vroegtijdig op te sporen en ouders indien nodig te ondersteunen.
In dit derde webinar uit de reeks samenwerken aan preventie van jeugdcriminaliteit ging het over hoe je als professional de vroegsignalering oppakt.
In de toekomstagenda laten jeugdgezondheidszorgpartijen zien wat zij nodig hebben om toekomstige generaties gezond te laten opgroeien.
Dit akkoord van de Rijksoverheid richt zich op het terugdringen van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik.
De overheid wil (aanstaande) kwetsbare ouders helpen zodat hun kinderen zo gezond mogelijk hun leven starten. Kansrijke Start is een landelijk actieprogramma om hier gezamenlijk aan te werken.
Tropenjaren, alle ballen in de lucht houden, het klinkt onschuldig maar veel ouders, blijkt uit onderzoek, ervaren de druk van het ouderschap als een steeds grotere uitdaging.
Over het NCJ: Preventie is ons vak. Gezonde generaties ons doel!
Met het netwerk Groene Gezonde Leefomgeving wordt ingezet op de gezonde kracht van de natuur.
Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.