Preventie

Het NCJ weet dat als we investeren in preventie, kinderen en jongeren gezonder, veiliger en kansrijker opgroeien. En dat niet alleen. Investeren in preventie zorgt naast gezonde kinderen en generaties ook voor het verlagen van de alsmaar stijgende kosten voor (zwaardere vormen van) zorg.

In onze maatschappij is veel aandacht voor die zwaardere vormen van zorg. Het NCJ wil, samen met haar partners, deze problemen juist voorkomen. Door meer in te zetten op echte preventie. Kennis uit wetenschappelijk onderzoek, gecombineerd met praktijkkennis van professionals en ervaringen van kinderen en ouders bewijzen dat dit kan.

Investeren in preventie loont!

Onderzoek heeft aangetoond dat investeren in preventie loont: (zwaardere) zorg wordt voorkomen en zorgkosten bespaard.

Lees meer

Over de jeugdgezondheidszorg

Professionals die werken in de jeugdgezondheidszorg (JGZ) zien bijna alle kinderen en hun gezinnen van -9 maanden tot 18 jaar. Zij hebben van preventie hun vak gemaakt en zetten in op het versterken van een gezonde ontwikkeling van kinderen door vroegsignalering, preventieve programma’s, opvoedondersteuning en beleidsadvisering. Vanuit een centrale rol als preventieregisseur- en adviseur werken zij nauw met hun partners samen om ieder kind optimale ontwikkelingskansen te bieden.

Belangrijke samenwerkingspartners voor de JGZ zijn onder andere: geboortezorgprofessionals, onderwijsprofessionals, huisartsen, kinderartsen, (medisch) specialisten, professionals binnen het sociaal domein en beleidsmakers binnen die organisaties en binnen de gemeente. Om de ontwikkeling van alle kinderen in Nederland te bevorderen en te beschermen, is samenwerking met iedereen die met kinderen, jongeren en/of hun (aanstaande) ouders werkt essentieel.

Lees meer

1 op de 6

kinderen in Nederland heeft geen goede start

Lees meer

220.000

kinderen in Nederland leven in armoede

Lees meer

119.000

kinderen zijn jaarlijks slachtoffer van kindermishandeling

Lees meer

JGZ Preventieagenda

Om de gezondheid en ontwikkelingskansen van alle kinderen te bevorderen, is een landelijke, sectorbrede agenda ontwikkeld: de JGZ Preventieagenda. Via de pijlers hechting, ouderschap, weerbaarheid en gezondheid zetten wij in op het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken die een bedreiging voor kinderen kunnen zijn. Zoals kindermishandeling, schoolverzuim en armoede

Lees meer

Bekijk ook onze agenda met inspirerende sessies!

Aan de slag!

Van preventiedenken naar doen! We bundelen beschikbare kennis, ervaringen en tools waaronder effectieve preventieprogramma’s om aan de slag te gaan.

Lees meer

Landelijke programma’s

Er zijn diverse landelijke programma’s die werken aan de gezondheid van Nederland. Zoals het Nationaal Preventieakkoord, de JGZ Preventieagenda en Kansrijke Start.

Lees meer

Wil jij ook aan de slag met duurzaam preventiebeleid? Volg de incompany workshop Focus op preventie!

Changemakers

Wij adviseren, ondersteunen en verbinden ook op maat.  Neem contact met ons op voor meer informatie.

Mark Weghorst

adviseur

Mark Weghorst

adviseur

mweghorst@ncj.nl

06 - 25 39 01 13

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.