Armoede
Ongeveer 1 op de 11 kinderen in Nederland groeit op in armoede. Het opgroeien in (langdurige) armoede heeft veel gevolgen voor de ontwikkeling van kinderen.
Ga naar het artikelOngeveer 1 op de 11 kinderen in Nederland groeit op in armoede. Het opgroeien in (langdurige) armoede heeft veel gevolgen voor de ontwikkeling van kinderen.
Ga naar het artikelDe Baecke-Fassaert Motoriektest (BFMT) wordt uitgevoerd om de motorische ontwikkeling van kleuters (5-6 jaar) te beoordelen en zo problemen en stoornissen in de motorische ontwikkeling tijdig op te sporen.
Ga naar het artikelMonitoren, signaleren en screenen vormen de kern van het Basispakket JGZ.
Ga naar het artikelIn het DD JGZ registreert de JGZ-professional de bevindingen die van belang zijn voor de ontwikkeling, gezondheid en zorg voor de jeugdige of volwassene (cliënt) die gebruik maakt van het aanbod van de jeugdgezondheidszorg.
Ga naar het artikelIn Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Net als veel andere maatschappelijke achterstanden wordt laaggeletterd van generatie op generatie doorgegeven. Preventie is daarom van groot belang.
Ga naar het artikelOok in Nederland maakt het uit waar je wieg staat. Leven in ongezondheid verkort de levensduur en kan ervoor zorgen dat je tot wel 15 jaar mindere levenskwaliteit ervaart. Investeren in gezondheid is investeren in de toekomst.
Ga naar het artikelGezamenlijk Inschatten Zorgbehoeften (GIZ) is een gespreksmethodiek om samen te beslissen over passende zorg. Met een brede blik kijk je naar de samenhang tussen ontwikkeling, omgeving en opvoeding.
Ga naar het artikelEen vijfjarig onderzoeksprogramma met als doel chronische stress bij (toekomstige) ouders en kinderen in de eerste 1000 dagen te voorkomen en vroeg te herkennen en ouders hierin optimaal te ondersteunen vanuit de geboorte- en jeugdgezondheidszorg.
Ga naar het artikelEen veilige hechtingsrelatie is van belang voor een optimale ontwikkeling van ieder kind, zowel op sociaal, emotioneel als cognitief niveau.
Ga naar het artikelIntegraal werken in de wijk is erop gericht om burgers met meervoudige vragen of problemen passende ondersteuning dichtbij huis te bieden.
Ga naar het artikelIntegrale Vroeghulp is een werkwijze waarbij multidisciplinaire teams lokaal samenwerken voor het optimaal en vroegtijdig ondersteunen van kinderen met (mogelijk) meervoudige ontwikkelings- en/of gedragsvragen en hun ouders.
Ga naar het artikelActueel lesmateriaal om de mentale gezondheid van leerlingen op het voortgezet onderwijs te versterken.
Ga naar het artikelDe JGZ houdt de kwaliteit van haar vakmanschap hoog met evidence-based practice richtlijnen. Het NCJ heeft de JGZ Richtlijnen in haar beheer, coördineert de JGZ Richtijnenwebsite en is de verbindende factor bij de ontwikkeling en implementatie.
Ga naar het artikelIeder kind verdient de best mogelijke start van zijn of haar leven en een optimale kans op een goede toekomst. De eerste 1000 dagen van een kind zijn cruciaal voor een goede start.
Ga naar het artikelKind naar Gezonder Gewicht biedt passende ondersteuning en zorg aan kinderen met overgewicht of obesitas. Deze aanpak kenmerkt zich door de nauwe samenwerking tussen professionals uit zowel het zorg- als sociaal domein.
Ga naar het artikelKindermishandeling is voor te veel kinderen een ernstig probleem, met grote gezondheidsschade op korte en lange termijn.
Ga naar het artikelVolwassen worden gaat niet vanzelf. Voor veel jongeren is het lastig om op eigen benen te leren staan. Wat kun jij doen om jongeren beter te ondersteunen op hun weg naar de toekomst?
Ga naar het artikelHet Landelijk Professioneel Kader (LPK) beschrijft hoe de JGZ het basispakket JGZ aanbiedt, waarbij de nadruk ligt op aansluiten bij waar behoefte aan is en doen wat nodig is. Het O&O-schema geeft JGZ-professionals richting in de dialoog met jeugdigen en ouders.
Ga naar het artikelMeer Aandacht voor Ziekgemelde Leerlingen: oprechte aandacht vanuit zorg voor iedere leerling die afwezig is door ziekte door alle professionals die hierbij betrokken zijn.
Ga naar het artikelHet ouderschap is één van de grootste uitdagingen van het leven. Investeren in een positieve beleving van het ouderschap is een belangrijke beschermende factor voor het gezond opgroeien van kinderen.
Ga naar het artikelGemeenten hebben de taak om een prenataal huisbezoek aan zwangeren en/of hun gezinnen in een kwetsbare situatie aan te bieden.
Ga naar het artikelAls professional maak je voortdurend keuzes. Die keuzes kun je ook maken, omdat je daartoe opgeleid en bevoegd bent. Soms worden keuzes dilemma’s waar last van hebt. Voor die dilemma’s is het leren werken met de principes van morele oordeelsvorming een oplossing.
Ga naar het artikelSamenStarten is een programma dat de psychosociale ontwikkeling van kinderen vanaf de geboorte ondersteunt.
Ga naar het artikelSchoolverzuim is een groeiend probleem. Preventieve aandacht voor schoolverzuim zorgt voor verbeterde aanwezigheid op school.
Ga naar het artikelSPARK-methode: Signaleren van Problemen en Analyseren van het Risico bij opvoeden en opgroeien van Kinderen. Zorg op maat met behulp van een gevalideerd instrument.
Ga naar het artikelStevig Ouderschap is een preventieve interventie en biedt door middel van huisbezoeken extra ondersteuning aan gezinnen waar de omstandigheden zwaarder zijn dan gemiddeld.
Ga naar het artikelChronische stress is schadelijk voor de gezondheid. Het is daarom van belang om kennis te hebben over stress.
Ga naar het artikelHet Van Wiechenonderzoek is in Nederland de gouden standaard voor het begeleiden van de ontwikkeling van het jonge kind (0–4 jaar).
Ga naar het artikelVoorZorg is een intensief huisbezoek programma voor (zeer) kwetsbare vrouwen die zwanger zijn en te maken hebben met een opeenstapeling van problemen.
Ga naar het artikelHet NCJ is ervan overtuigd dat waardengedreven vakmanschap essentieel is voor vitale, betrokken en bevlogen medewerkers, een sterke en flexibele uitvoeringspraktijk en bijdraagt aan een stevige positionering van jeugdgezondheid in het medische en sociale domein.
Ga naar het artikelElk jaar, in de eerste week van juni, organiseert het NCJ de ‘Week voor Jeugdgezondheid’. Een week waarin we beleid, praktijk en onderzoek verbinden om aandacht te vragen voor het belang van preventie voor gezonde, veerkrachtige generaties.
Ga naar het artikelWeerbaarheid is een belangrijke beschermende factor voor kinderen en jongeren om veilig, gezond en kansrijk op te groeien. Weerbare kinderen en jongeren zijn in staat met eisen van de samenleving om te gaan, zelfstandig keuzes te maken en met tegenslagen om te gaan.
Ga naar het artikelHeb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.