Onderwerp

Klaar voor de Toekomst

Volwassen worden gaat niet vanzelf. Voor veel jongeren is het lastig om op eigen benen te leren staan. Wat kun jij doen om jongeren beter te ondersteunen op hun weg naar de toekomst?

Over Klaar voor de Toekomst

Volwassen worden gaat niet vanzelf. Voor veel jongeren is het lastig om op eigen benen te leren staan. Toch is de rol van de jeugdgezondheidszorg in de adolescentiefase niet vanzelfsprekend. Wat kun jij doen om jongeren beter te ondersteunen op weg naar hun toekomst?

Met het programma ‘Klaar voor de Toekomst’ verkennen we wat jongeren (12+) nodig hebben om de overgang te maken naar volwassenheid. Het NCJ wil, met behulp van samenwerkingspartners, beter aansluiten bij jongeren om hen in die overgang te kunnen ondersteunen.

Co-creatie

We delen kennis over het belang van ondersteuning van jongeren met alle relevante samenwerkingspartners en voeren daarover het gesprek. In dit programma werken we in alle stappen nauw samen met jongeren zelf. Zij geven input en co-creëren het programma. Op deze manier krijgen zij een gelijkwaardige rol. We doen dit bijvoorbeeld door met jongeren in gesprek te gaan met behulp van de praatplaat. We delen recente wetenschappelijke kennis met ze en halen inzichten bij hen op: wat hebben zij nodig om gezond, veilig en kansrijk op te groeien? Dit delen we vervolgens weer met de samenwerkingspartners. Zo verrijken we het werken met jongeren op een kennisgedreven manier en versterken we het vakmanschap van professionals.

Beschikbare kennis

We houden ontwikkelingen op het gebied van jongeren nauwlettend in de gaten en bieden ondersteunende materialen die te gebruiken zijn in de dagelijkse praktijk. Zo is er bijvoorbeeld een overzicht ontwikkeld waarin de kennis uit de expertmeeting bij elkaar is gebracht. Daarnaast kan de praatplaat – met aanvullende informatie zoals de kijkwijzer – worden ingezet om het gesprek met samenwerkingspartners aan te gaan, zoals gemeenten en andere professionals. Onderzoek naar de manier waarop JGZ-instellingen momenteel hun aanbod voor jongeren vullen (en wat professionals willen verbeteren) is samengebracht in een factsheet.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.