
Onderzoek naar het vermijden van schooltoiletten door kinderen
Wij, sociologie studenten van de Rijksuniversiteit Groningen, willen graag onderzoeken hoe vaak kinderen in Nederland het schooltoilet vermijden en wat de redenen hiervoor zijn.
Om ieder kind zo gezond mogelijk te laten opgroeien, is onderzoek van essentieel belang. Want met de inzichten die wetenschappelijk onderzoek biedt – gecombineerd met het vakmanschap van professionals én de ervaringen van kinderen en ouders – kunnen we doen wat werkt.
En dat niet alleen! De gezondheidsgegevens die de jeugdgezondheidszorg verzamelt van bijna alle kinderen en hun ouders in Nederland, bieden inzichten op lokaal en landelijk niveau. Door deze JGZ-data te gebruiken voor onderzoek, ze te verrijken en te gebruiken voor spiegelinformatie en benchmarking, genereren we nieuwe kennis. Zo kunnen we anticiperen en gaan voor impactvolle duurzame preventie.
Sparren over onderzoeksonderwerpen, een vertaalslag van jouw resultaten naar de praktijk of meer weten over jeugdgezondheidszorg en data? Vind het NCJ als onderzoekspartner.
Lees meerEen evidence-based mindset en bijdragen aan onderzoek zijn belangrijke aspecten van jouw vakmanschap. Wat kun jij als JGZ’er met onderzoek en hoe benut jij verschillende kennisvormen?
Lees meerErkende interventies hebben een gedegen theoretische onderbouwing, aantoonbaar werkzame elementen en hebben zich al bewezen in de praktijk.
Lees meerKennis én vakmanschap. Dat is waar onze onderzoekers zich op richten. Dat houdt onder andere in dat ze zelf onderzoek doen, meewerken aan onderzoek(saanvragen) en onderzoeksresultaten landelijk toegankelijk maken en duiden voor en met de uitvoeringspraktijk.
Het NCJ ontwikkelt een informatieplatform genaamd het NCJ platform, wat bestaat uit verschillende producten die onderling met elkaar samenhangen. Zoals onderzoek en monitoring, registratiemodules voor onder andere VoorZorg en Stevig Ouderschap, modulaire JGZ-richtlijnen en inhoudelijke onderdelen zoals een gedigitaliseerde workflow van de BasisDataSet JGZ.
Schakel het JGZ wetenschapsatelier in: JGZ-professionals met een EBP-mindset.
“Tijdens het voorstelrondje, waarbij elke deelnemer kon aangeven wat zij in ieder geval kwijt wilde over het onderwerp, besefte ik als projectleider en collega-jeugdarts al dat dit Wetenschapsatelier precies ging opleveren wat we als onderzoekers voor ogen hadden.” – Margreet Harskamp
Wij, sociologie studenten van de Rijksuniversiteit Groningen, willen graag onderzoeken hoe vaak kinderen in Nederland het schooltoilet vermijden en wat de redenen hiervoor zijn.
Hoe staat het met de draagkracht en draaglast van ouders? Welke invloed heeft de oorlog in Oekraïne, de nasleep van corona en de torenhoge inflatie op hun balans? Het NCJ bracht dit in kaart door middel van de zesde peiling met de Balansmeter.
Steeds meer jeugdgezondheidszorg-professionals maken zich zorgen om hun eigen financiën. Zo blijkt uit de tweede peiling ‘Vragen over geldzorgen’ dat het NCJ in oktober 2022 onder professionals heeft gehouden.
Door het inzetten van erkende interventies kan de JGZ ouders en jeugdigen de steun geven die zij nodig hebben. Erkende interventies zijn gebaseerd op onderbouwde theorieën en werkzame elementen en hebben zich al bewezen in de praktijk. Het beste resultaat behalen we door de interventie uit te voeren zoals bedoeld. Zo doe je wat werkt!
De NCJ Stippel-Brigade bestaat uit JGZ-professionals die zich inzetten voor het vertalen van wetenschap naar de praktijk. Het doel van de Stippel-Brigade is JGZ-professionals meer handvatten geven voor de spreekkamer en onderbouwing bieden bij beleidskeuzes. Dat doen we door onderzoeksresultaten te duiden. Daarmee bouwen we aan een Evidence Based Practice (EBP) praktijk.
Bekijk ook onze agenda met inspirerende sessies!
Iedere vraag is anders. Wij adviseren, ondersteunen en verbinden daarom ook op maat. Voor onderzoeksvraagstukken kun je contact opnemen met NCJ-adviseurs Merian, Yvonne en Madelon.
Madelon Meijer-Hoogeveen
onderzoeker, adviseur
Merian Bouwmeester
onderzoeker, adviseur
"*" geeft vereiste velden aan
Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.