NCJInspiratieTweede Wetenschapsatelier: Zorg op Afstand
Nieuws27 oktober 2022
Tweede Wetenschapsatelier: Zorg op Afstand
Na het eerste JGZ Wetenschapsatelier op 30 juni raakten meer JGZ-professionals enthousiast over dit nieuwe concept: samen met jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen uit heel Nederland meedenken met onderzoekers op een voor de JGZ relevant onderzoekstraject. Inmiddels telt het JGZ Wetenschapsatelier 44 leden (kompanen). Op 20 september kwamen zij opnieuw in actie. Dit keer online, voor het onderzoek Zorg op Afstand, over ervaringen met beeldbellen in de JGZ.
Zorg op Afstand (ZoA) is een onderzoeksproject waarin TNO en het NCJ samenwerken om ervaringen met beeldbellen in de JGZ in kaart te brengen. Op dit moment wordt er al gebruikgemaakt van beeldbellen in JGZ-organisaties, maar ontbreekt het nog aan een eenduidige werkwijze of beleid. Dit onderzoek geeft inzicht in de randvoorwaarden die nodig zijn voor beeldbellen als aanvulling op de reguliere consulten in de JGZ.
Het onderzoek
In het onderzoek ‘Zorg op Afstand’ zijn er vragenlijsten verspreid onder ouders en JGZ-professionals. Aanvullend op deze resultaten zijn er verdiepende interviews en focusgroepen gehouden. Onderzoeksvragen hierbij richtten zich bijvoorbeeld op de behoeften, voorwaarden en ervaringen van zowel ouders als professionals met beeldbellen in het algemeen en het doen van ontwikkelingsonderzoek in het bijzonder.
In het JGZ Wetenschapsatelier
De voorlopige resultaten werden tijdens het Wetenschapsatelier gedeeld met 15 JGZ-professionals uit heel Nederland. Gezamenlijk werd er gereflecteerd op de voorlopige resultaten en deze werden vertaald in adviezen voor een generieke richtlijnmodule over beeldbellen in de JGZ. De leden van het Wetenschapsatelier kwamen met diverse adviezen om mee te nemen in de generieke module. Onder andere dat een digitaal contactmoment niet gezien moet worden als een vervanging van een fysiek contactmoment, maar als een aanvulling daarop. Een digitaal contactmoment kan geschikt heel zijn voor specifieke onderwerpen zoals voor opvoedingsvragen. Daarnaast werd geadviseerd om aandacht te besteden aan het trainen en ondersteunen van professionals bij de uitvoer van een digitaal contactmoment.
Naar verwachting wordt het volledige onderzoek met alle onderzoeksresultaten gedeeld in de zomer van 2023.
Stap verder
De onderzoekers gaan met de waardevolle adviezen van de deelnemers terug naar hun klankbordgroep en het ouderpanel van het onderzoek ZoA. Het Wetenschapsatelier is op deze manier van toegevoegde waarde om onderzoeksresultaten een stapje verder te brengen.
Ook deelnemen aan het JGZ Wetenschapsatelier?
Het is weer een heel ander facet van jouw vak als JGZ-professional. Maar ook erg leuk om te doen, dat zal elk lid beamen. Begint het bij jou al te kriebelen? Je bent altijd welkom, ook om het eerst een keertje uit te proberen. Versterk onze gelederen want met een grotere groep zijn we nog beter beschikbaar voor belangstellende onderzoekers. Meer weten? Bekijk ons mission statement
Afschaling COVID-19-specifieke adviezen voor de JGZ
Het 146e OMT heeft in februari 2023 geadviseerd om de specifieke maatregelen met betrekking tot COVID-19 te stoppen en voortaan generieke maatregelen toe te passen voor respiratoire infecties. GGD-testlocaties zullen daarom worden afgebouwd. Uiteraard kunnen mensen zelf besluiten een zelftest te doen.
Nieuws9 maart 2023
Lange wachttijden meerjarig probleem
Een multidisciplinair hulpaanbod kan voorkomen dat ouders met de zorgen over hun jonge kind van het kastje naar de muur worden gestuurd. Alleen dwarsbomen de alsmaar oplopende wachttijden deze aanpak meer en meer. Het team Aanpak Wachttijden pleit voor structurele systeemoplossingen.
Nieuws9 maart 2023
Nieuw: praktisch stappenplan voor lokale aanpak kinderarmoede
Kinderarmoede is een 'wicked problem' dat niet simpelweg door één organisatie op te lossen is. Niet in de laatste plaats omdat de ondersteuning voor gezinnen in armoede al bijna net zo complex is. Toch is het mogelijk om de krachten op een slimme manier te bundelen in de strijd tegen kinderarmoede én daarbij uit te gaan van wat een gezin nodig heeft. Een nieuw pragmatisch stappenplan helpt professionals hierin op weg.
Welkom op onze nieuwe website!
Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.