Inspiratie

Op deze pagina vind je een selectie van relevante informatie en inspiratie. Bekijk onze NCJ-publicaties, luister onze podcasts, laat je inspireren door blogs of selecteer de thema’s waar jij benieuwd naar bent.

Tip: als je wilt filteren op zowel type als thema, vink ze hieronder dan allebei aan. 

Type’s

Thema’s

Nieuws 28 september 2023

Jeugdcriminaliteit: beter voorkomen dan genezen

Jeugdcriminaliteit is een complex probleem dat niet alleen door politie en justitie kan worden aangepakt. Professionals in het sociaal domein spelen een cruciale rol bij vroegsignalering en het voorkomen van afglijden naar criminaliteit. Het voorkomen van jeugdcriminaliteit vereist een proactieve benadering waarbij professionals signalen leren herkennen en adequaat reageren.

Nieuws 28 september 2023

Help je mee? Vertel het reële verhaal over geldzorgen van ouders

Terwijl nieuwe verkiezingen voor de deur staan, staat het politieke en maatschappelijke debat momenteel bol van het onderwerp 'bestaanszekerheid'. Als JGZ ontmoeten jullie elke dag vele jeugdigen en hun ouders en/of opvoeders. Welke signalen pik jij als professional op over geldzorgen bij jeugdigen, ouders en/of opvoeders? Het NCJ presenteert een vragenlijst die 10 korte vragen bevat over het signaleren van geldzorgen en de wensen en mogelijkheden om iets met deze signalen te doen.

Nieuws 27 september 2023

Registratieprotocol maternale vaccinatie

Naast de maternale kinkhoestvaccinatie biedt de JGZ vanaf oktober ook de maternale griepvaccinatie aan zwangeren aan. Het NCJ heeft een registratieprotocol gemaakt die beschrijft welke BDS-elementen gebruikt worden voor de registratie van de maternale vaccinaties.

Nieuws 27 september 2023

Vacature Redactieraad lid BDS Volwassen Dossier JGZ

Het NCJ is op zoek naar enthousiaste jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen die hun beroepsgroep vertegenwoordigen en/of deelnemen aan een gebruikersgroep bij de softwareleverancier. Ben jij die enthousiaste JGZ-professional? Solliciteer dan nu direct op de vacature ‘lid redactieraad BDS volwassen JGZ'.

NCJ publicatie

Stippel-Brigade: Beschermt de steun van klasgenoten en docenten adolescenten tegen gevolgen van Adverse Childhood Experiences?

Steun van klasgenoten en docenten heeft een positief effect op emotionele problemen of gedragsproblemen. Jongeren die Adverse Childhood Experiences (ACEs) hebben meegemaakt hebben een groter risico op emotionele problemen of gedragsproblemen, maar steun beschermt deze jongeren niet meer dan andere jongeren.

Nieuws 27 september 2023

Save the date! Werkconferentie JGZ als centrale zorgverlener: ‘aan de slag met regie’

Onze maatschappij kent vele opgaves. Denk aan overgewicht bij kinderen of mentale gezondheid bij jongeren. We zien een groeiende kansenongelijkheid en stijgende gezondheidsverschillen. Deze en andere maatschappelijke opgaven zijn steeds complexer. Om ze te doorgronden en effectief op te lossen, zijn er vele partijen nodig. Het NCJ gaat daarom voor de JGZ managers een werkconferentie organiseren. Omcirkel in je agenda: dinsdag 14 november 2023.

Nieuws 22 september 2023

Gezocht: kennis en kunde van JGZ (dokters)assistenten

JGZ (dokters)assistenten zijn op dit moment ondervertegenwoordigd bij richtlijnontwikkeling. En dat is een groot gemis! Ben jij werkzaam als JGZ (dokters)assistent? Meld je dan nu aan voor een van onze kennismakingsbijeenkomsten.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.