Onderwerp

Ouderschap

Het ouderschap is één van de grootste uitdagingen van het leven. Investeren in een positieve beleving van het ouderschap is een belangrijke beschermende factor voor het gezond opgroeien van kinderen.

Over ouderschap

Elk kind verdient de best mogelijke start en een optimale kans op een gezonde ontwikkeling. Dit vraagt om krachtig ouderschap, waarin interactie tussen ouder en kind en tussen ouders onderling centraal staat. Ouderschap heeft impact op de personen zelf, de partnerrelatie en ook het sociale leven en carrière. Kennis over ouderschap biedt inzicht in wat professionals kunnen doen om ouders te kunnen ondersteunen. De ouderschapstheorie en het bufferdenken van Alice van der Pas geven handvatten.

31%

van alle ouders ervaart een hoge druk op het gezin

View link

1 op de 3

ouders ervaarde zijn of haar balans als onvoldoende (een 4 of minder) tijdens de coronacrisis. Dit was 7x zoveel als voor corona.

View link

50%

van alle ouders maakt zich zorgen of ze het wel goed doen

View link

Ouderschap kent drie belangrijke componenten:

  • Het welzijn van de ouder. Als een ouder goed in zijn/haar vel zit is dat van grote invloed op de manier van opvoeden en reageren op het kind. De ouder is geduldiger, vrolijker en kan beter relativeren. Wanneer de ouder het druk heeft of stress ervaart, is het moeilijker om dat positieve gevoel vast te houden en daarmee van invloed op het contact met het kind.
  • Het opvoedvertrouwen. Ouderschap maakt kwetsbaar. Alle ouders ervaren momenten van onzekerheid en hebben behoefte aan positieve bevestiging. Krachtig ouderschap groeit als een ouder het vertrouwen heeft dat hij/zij het goed doet en het gevoel heeft dat hij/zij competent is.
  • De ouderschapsbeleving. De manier waarop de ouder het ouderschap beleeft, wordt door veel factoren bepaald: het persoonlijk functioneren, de invloed van het ouderschap op de partnerrelatie, het sociale leven en de carrière, kindfactoren, maar ook sociaaleconomische omstandigheden. Een positieve ouderschapsbeleving draagt in belangrijke mate bij aan de veilige en gezonde ontwikkeling van kinderen.

Wil jij met jouw organisatie nog beter aansluiten bij ouders? Volg onze incompany workshop

Opvoeden en ouderschap

In de maatschappij is veel aandacht voor het opvoeden van kinderen. Dat komt ook overeen met de vele kennis die er bestaat over de ontwikkeling van kinderen. Deze kennis heeft invloed op de beleving van het ouderschap. Hier is nog weinig over bekend en dus verdient dit thema aandacht.

  • Opvoeden is tijdelijk en een taak die je kunt uitbesteden. Bij het opvoeden staat het perspectief van het kind centraal. Kernvraag is: Wie is dit kind en wat heeft dit kind nodig?
  • Ouderschap is er altijd. Het is tijdloos, onvoorwaardelijk en gaat over de identiteitsontwikkeling als ouder. Bij het ouderschap staat het perspectief van de ouder centraal. Kernvraag is: Wie is deze ouder en wat heeft hij of zij nodig?

Advies op maat

Wil je meer weten over ouderschap, een bijeenkomst of training organiseren, of sparren over de aanpak in jouw organisatie of gemeente? Neem contact op met Nynke Steenbergen.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.