Onderwerp

Stress

Niet alleen volwassenen hebben last van stress. Ook voor kinderen is er een toegenomen prestatiedruk en sociale druk. Chronische stress is schadelijk voor de gezondheid. Het is daarom van belang om kennis te hebben over stress en stress sensitief te werken.

Over stress

Stress is een begrip wat in de dagelijkse spreektaal vaak gehoord wordt. En snel begrepen wordt als iets negatiefs. Vaak wordt empathisch gereageerd met begrip en met een welgemeend advies om rustig aan te doen. Hoe goed bedoeld ook het is belangrijk te begrijpen wat er precies bedoeld wordt om zodoende de verschillende soorten stress te kunnen onderscheiden.

Drie soorten stress

Gaat het om positieve stress waar we sterker en veerkrachtiger van worden, gaat het om stress die we kunnen hanteren en verdragen of gaat het om chronische stress in combinatie met een gemis aan sociaal- emotionele buffering? Stress is een normale en noodzakelijke reactie op een uitdaging of bedreiging (stressor) die de interne balans in het lichaam dreigt te verstoren.

  • Ik neem – met mijn zintuigen of ingebeeld- een eis vanuit de omgeving waar;
  • Ik verwacht dat ik zonder actie niet aan deze eis zal kunnen voldoen;
  • Met mogelijk negatieve gevolgen.

(Fink, 2015; Hoogendijk, 2017).

Stress is dus niet de gebeurtenis op zichzelf, maar een normale en noodzakelijke reactie op een uitdagende of bedreigende situatie. Van grote invloed is het geloof of je aan de eis kunt voldoen (self efficacy), de steun van je omgeving en of je de balans weer in evenwicht kunt brengen.

Balans

Natuurlijk helpen we wanneer we stress signaleren om het stressniveau te laten zakken door zelf psycho-educatie te geven of indien nodig toe te leiden naar goede hulp. Vanuit ons preventiedenken is er ons alles gelegen om chronische stress te voorkomen en zetten we in op het normaliseren van positieve stress omdat dit leidt tot veerkracht ontwikkeling.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.