Onderwerp

Stress

Niet alleen volwassenen hebben last van stress. Ook voor kinderen is er een toegenomen prestatiedruk en sociale druk. Chronische stress is schadelijk voor de gezondheid. Het is daarom van belang om kennis te hebben over stress en stress sensitief te werken.

Early Life Stress

Als stress bij kinderen chronisch wordt, dat wil zeggen frequent voorkomt of langdurig aanhoudt, noemen we dit Early Life Stress.

Early Life Stress bij kinderen en hoe we het kunnen voorkomen

Het verhaal uit de video over Early Life Stress nalezen

Early Life Stress beïnvloedt onze gezondheid niet alleen tijdens het opgroeien, maar ook op latere leeftijd. Het verstoord onze hormoonhuishouding, ons immuunsysteem en onze hersenontwikkeling waardoor we op sociaal emotioneel en cognitief gaan disfunctioneren, dit vertalen in ongezond gedrag, er ziekte ontstaan en zelf kan leiden tot een vroege dood.

Tevens heeft het grote invloed op de schoolloopbaan en daarmee ook de arbeidsloopbaan en de plek van iemand in de maatschappij. Reden genoeg om aan te voorkant te investeren in het voorkomen en verminderen van chronische stress; preventie van Early Life Stress

Het allostatische belastingmodel

Het allostatische belasting model laat zien dat er 3 knoppen zijn waar je aan kunt draaien om chronische stress te verminderen en te voorkomen:

  1. De gebeurtenis/stressor dient zo spoedig mogelijk gestopt te worden.
  2. Inzet op stress buffering zoals een liefdevolle steunende omgeving (sensitief responsieve omgeving).
  3. Investeren in veerkracht ontwikkeling zodat er positieve ervaringen ontstaan in wat iemand aankan om een situatie op te vangen en gezond te hanteren.

Kansrijke Start

Wil je kinderen een kansrijke start geven? Zet dan in op preventie van chronische stress tijdens het opgroeien, zowel bij het kind als bij de (aanstaande) ouders. Lees hier meer over Kansrijke Start.

Bekijk ook:

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.