Onderwerp

Stress

Niet alleen volwassenen hebben last van stress. Ook voor kinderen is er een toegenomen prestatiedruk en sociale druk. Chronische stress is schadelijk voor de gezondheid. Het is daarom van belang om kennis te hebben over stress en stress sensitief te werken.

Stress sensitief werken

Op de pagina over Early Life Stress liet het allostasische belastingsmodel al zien dat een sensitieve responsieve omgeving op ons van invloed is en in hoe we stress kunnen hanteren. Het gaat dan om de sociale omgeving, de mensen uit onze nabijheid (familie en vrienden) en de grotere kring in onze leer-en leefomgeving (buren, collega’s) die van invloed is op ons welzijn en gedrag. Maar ook als professional en organisatie heb je mogelijkheden om de stress die er mogelijk is niet te doen toenemen of te helpen afnemen.

Dit vraagt om een stress sensitieve houding die tot uitdrukking kan komen in de bejegening van de ander en bijvoorbeeld de brieven die verstuurd worden en de inrichting van de ruimtes op het consultatiebureau. Een belangrijk onderdeel daarin is het besef dat de executieve functies door chronische stress worden beïnvloed en er moeite is om de emoties en het gedrag vanzelf te reguleren. Door stress sensitief werken, al coachend de zelfregulatie helpen te vergroten en door te mentaliseren helpt de professional de ander weer tot rust te komen.

Daarnaast is ook de fysieke omgeving van invloed. Hoe ziet een ruimte eruit? Naast het voorkomen en verminderen van chronische stress of het sterker worden in het omgaan met positieve en hanteerbare stress kan de inrichting een positieve invloed hebben op het welbevinden van kind en ouder en zelfs op de eigen medewerkers.

Uit de literatuurstudie blijkt dat we ruimtes op een zodanige manier kunnen inrichten dat ze weinig stress oproepen en zelfs gelegenheid bieden om na een stressvolle ervaring weer te herstellen. Dat komt omdat  deze manier van inrichten naast de functionele behoefte ook aansluit bij de psychologische en fysieke behoeften van mensen.

Webinar van Nadja Jungman: ‘Stress sensitief inrichten van spreekkamers op het consultatiebureau’

Tijdens dit webinar presenteerde Nadja Jungmann de onderzoeksresultaten van het stress sensitief inrichten van de spreekkamers op het consultatiebureau (uitgevoerd bij Jeugdgezondheidszorg van Gemeente Utrecht).

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.