Onderwerp

Kindermishandeling

De gevolgen van kindermishandeling op fysiek, psychisch en sociaal vlak zijn groot. Daarom is preventie essentieel. Professionals in de jeugdgezondheid kunnen hier bij uitstek aan bijdragen.

Over kindermishandeling

Kindermishandeling is voor te veel kinderen een ernstig probleem, met grote gezondheidsschade op korte en lange termijn. Kindermishandeling is vaak transgenerationeel en juist professionals binnen de jeugdgezondheid hebben de mogelijkheden om schade te voorkomen, mishandeling te stoppen en de cirkel van geweld te doorbreken. Preventie is daarbij het belangrijkste doel.

127.000

kinderen per jaar zijn slachtoffer van mishandeling

View link

30-40%

van de ouders met ACES geven deze ervaringen door aan hun kinderen

View link

Ruim 45%

van de leerlingen in groep 7/8 rapporteert minimaal één ingrijpende jeugdervaring (ACE)

View link

De rol van het NCJ

Preventie is de basis van het werk binnen de JGZ. Dit is ook binnen het thema kindermishandeling het belangrijkste doel. Toch is het onvermijdelijk dat ook JGZ-professionals worden geconfronteerd met kindermishandeling in al haar verschijningsvormen. Het is zeker niet eenvoudig om er voor kind én ouder te kunnen zijn, juist wanneer zij het zo moeilijk hebben. Het NCJ wil JGZ-professionals daarin ondersteunen met actuele kennis en goed onderlegde aandachtsfunctionarissen. Met dat doel verzamelt, bundelt en deelt het NCJ nieuwe inzichten en onderhoudt daartoe contact met relevante partijen in het veld.

Meer weten?

Merian Bouwmeester

onderzoeker, adviseur

Lees meer over Merian Bouwmeester

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.