Onderwerp

Baecke-Fassaert Motoriektest

De Baecke-Fassaert Motoriektest (BFMT) wordt uitgevoerd om de motorische ontwikkeling van kleuters (5-6 jaar) te beoordelen en zo problemen en stoornissen in de motorische ontwikkeling tijdig op te sporen.

Over Baecke-Fassaert Motoriektest

De Baecke-Fassaert Motoriektest (BFMT) is een vervolg op (het motorische deel van) het Van Wiechenonderzoek  en maakt onderdeel uit van het ontwikkelingsonderzoek in de jeugdgezondheidszorg. Bekijk hieronder de introductievideo op de Baecke-Fassaert Motoriektest.

Introductie BFMT

De rol van het NCJ

Het NCJ heeft de taak het ontwikkelingsonderzoek in de JGZ te bevorderen, zodat ontwikkelingsproblemen en -stoornissen vroegtijdig kunnen worden opgespoord. Dit doet het NCJ door de JGZ te ondersteunen bij de uitvoering van het ontwikkelingsonderzoek (Van Wiechenonderzoek en de Baecke-Fassaert Motoriektest) en door het stimuleren en ondersteunen van wetenschappelijk onderzoek hiernaar. Het NCJ doet dit op advies van de Landelijke Expertgroep Ontwikkelingsonderzoek, die door het NCJ wordt gefaciliteerd.

Ter ondersteuning van de uitvoering van de BFMT in de JGZ coördineert het NCJ de vraagbaak voor JGZ-organisaties. Als onderdeel hiervan houden we de veelgestelde vragen over de (BFMT) bij.

De NSPOH verzorgt de verschillende scholingen over de BFMT:

  • Theorie en uitvoering voor jeugdartsen, verpleegkundig specialisten en jeugdverpleegkundigen. Deze kan de NSPOH ook als Incompany scholing  aanbieden.
  • Train-de-trainer Baecke-Fassaert motoriek tot Baecke-Fassaert Motoriektest-instructeur. Bekijk hiervoor het na- en bijscholingsaanbod van de NSPOH.

Het NCJ adviseert met betrekking tot uitvoer, registratie en duiding van de BFMT het volgende:

  • De doktersassistente en jeugdverpleegkundige mogen de BFMT uitvoeren en registreren, zowel kwalitatief als kwantitatief, mits goed geschoold.
  • Zowel de jeugdarts als verpleegkundig specialist kan een afwijkende kwalitatieve dan wel kwantitatieve score duiden, mits goed geschoold in de pathologie van de motorische ontwikkeling, inclusief neurologisch onderzoek. De jeugdarts of verpleegkundig specialist heeft de cursus tot Baecke-Fassaert Motoriektest-instructeur gevolgd.

Inloggen BFMT-instructeurs

Als je BFMT-instructeur bent, heb je inloggegevens voor het besloten gedeelte op deze website. Ben je op dit moment bezig met de scholing bij de NSPOH, dan kun je de inloggegevens vast aanvragen. Dat kan door een mail te sturen naar secretariaat@ncj.nl.

Meer weten?

Yvonne Vanneste

onderzoeker, adviseur

Lees meer over Yvonne Vanneste

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.