Nieuws 28 februari 2019

Preventiematrix voor een duurzaam preventiebeleid

Op verzoek van het ministerie van VWS en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft een landelijke werkgroep* nagedacht over manieren om preventie vorm te geven binnen gemeenten. Door de transitie van taken van rijksoverheid naar gemeenten, zijn gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van veel wetten. Zij zijn daarbij op zoek naar manieren om invulling te geven een duurzaam preventiebeleid. De landelijke werkgroep ontwikkelde een concrete aanpak: de preventiematrix.

De preventiematrix helpt bij het overzichtelijk maken van de activiteiten en interventies die er in jouw gemeente al zijn voor verschillende doelgroepen. Daarbij maakt het ook meteen inzichtelijk welke onderwerpen of doelgroepen nog aandacht behoeven. De matrix kan op verschillende manieren worden gebruikt door gemeenten en/of professionals al dan niet samen met burgers.

Bekijk het document ‘Preventiematrix voor een duurzaam preventiebeleid’ >

Download de preventiematrixen >

De preventiematrix

Omdat de problematiek voor verschillende doelgroepen anders is, zijn in totaal negen matrixen ontwikkeld voor drie verschillende doelgroepen.

  • Doelgroep Jeugd (0-18 jaar)
  • Doelgroep Volwassenen (18-67 jaar)
  • Doelgroep Ouderen (67+ jaar)

Met het invullen van de preventiematrixen wordt duidelijk welke interventies in de gemeente worden ingezet om problematiek te voorkomen en aan te pakken. Door parallel op drie lijnen in te zetten op deze problematiek hoop je te realiseren dat de gewenste situatie wordt bereikt.

Feedback en vragen

Gebruik je deze matrix in jouw gemeente, geef dan je feedback s.v.p. terug aan Marga Beckers (voorzitter van de landelijke werkgroep) via mbeckers@ncj.nl. Met jouw feedback wordt de preventiematrix doorontwikkeld en zal de bruikbaarheid voor de praktijk verbeteren. Voor vragen over het gebruik van de matrix mag je ook contact opnemen.

* Deelnemers van de landelijke werkgroep ‘preventiematrix’: NCJ, NJi, Pharos, Movisie, Vilans, Trimbos-Instituut, RIVM, GGD GHOR Nederland, Gemeente Zeist, Gemeente Leiden, Gemeente Groningen, Gemeente Alkmaar, Gemeente Zaanstad, Werkplaatsen sociaal domein (In Holland Haarlem), Hogeschool Leiden, KJP en VOBC.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.