Vorig kenmerk                                                                        Volgend kenmerk                                                        Naar overzicht

61. Kan hoofd goed ophouden in zit

Van Wiechenfilmpje

Dit filmpje kan gebruikt worden om ouders te betrekken bij het onderzoek en dient voor de professionals als audiovisuele ondersteuning bij de beschreven instructie.

In gesprek met ouders

Het draait hier om de hoofdbalans (het evenwicht van het hoofd). Alles moet goed samenwerken om uiteindelijk rechtop te kunnen staan. Ook deze stap is nodig om later te kunnen staan. Voor kinderen die het erg lastig vinden het hoofd op te tillen, kun je proberen ze rechtop voor je borst vast te houden als tussenstap. Op die manier is het gemakkelijker voor je kind om het hoofd op te tillen. Als het hoofd naar achteren beweegt, kun je je hand daar houden. Als het hoofd naar voren beweegt, kun je jouw borst daar hebben. Doe dit stap voor stap, steeds een beetje meer. Ook is het belangrijk om je kind regelmatig als het wakker is op de buik te leggen. Je mag je kind best even op je schoot houden, zodat het kan ervaren hoe het is om rechtop te zijn. Maar het is niet de bedoeling dat je dat de hele dag doet.

Instructies voor professionals
Achtergronden
Ontwikkelingsveld Grove motoriek.
Neurologisch aspect Ontwikkeling van opricht­ en evenwichtsreacties van hoofd en romp in zithouding. Het kind hoeft op deze leeftijd nog niet zelf te gaan zitten. Het kind zit vaak nog met een wat bolle rug: lichte zit­kyfose.
Onderzoekleeftijd Referentiewaarden (percentage dat het kenmerk positief scoort)
37-38 weken 99,2 %
39-40 weken 99,3 %
NB: periode week 1 betreft de leeftijd vanaf de geboortedag tot en met dag 6, periode week 2 de leeftijd van dag 7 tot en met dag 13, etc.
Onderzoekmethode
Uitgangspositie kind Het kind zit op de onderzoektafel (niet bij de ouder op schoot!).
Uitvoering onderzoek Zo nodig ondersteunt de onderzoeker het kind bij de heupen.
Observatie De onderzoeker observeert de stand van het hoofd ten opzichte van de wervelkolom.
Beoordeling
Positief Het kind houdt gedurende minimaal tien tellen het hoofd goed rechtop in één lijn met de wervelkolom (zie figuur).
Negatief
  • Het kind laat het hoofd slap hangen (voorover, opzij of achterover) of
  • het kind houdt het hoofd minder dan tien tellen goed in balans.

Kenmerk 61 Kan hoofd goed ophouden in zit

Registratie + Bij positieve respons.
-­ Bij negatieve respons: onder ‘opmerkingen’ registreren op grond waarvan de respons negatief werd beoordeeld (bijvoorbeeld het kind kan het hoofd in het geheel niet ophouden, of dat het dat wel doet, maar minder dan tien tellen.
Registreer of het kind met of zonder steun zit.
Discipline JV, VS en JA mogen dit kenmerk uitvoeren.
Informatie over overleg / consultatie Indien de JV het kenmerk uitvoert volgt op een negatieve score altijd overleg met de VS/JA.
Bij alarmsymptoom op korte termijn consultatie van de VS/JA.
Advies Bij kinderen met een zit­kyfose moet het langdurig laten zitten afgeraden worden. Pas als een kind uit zichzelf gaat zitten kan dit advies achterwege blijven.
Alarmsymptoom Een slap hangend hoofd bij zitten, op elke leeftijd (Touwen, 1990).

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.