Van Wiechenfilmpjes

Hier vind je alle informatie voor als je als jeugdarts, verpleegkundig specialist of jeugdverpleegkundige met de Van Wiechenfilmpjes voor ouders wil werken. Met de Van Wiechenfilmpjes kunnen ouders, voorafgaand aan het gesprek, zelf naar de ontwikkeling van hun kind kijken. Vervolgens wordt tijdens het gesprek samen stilgestaan bij de ontwikkelingskenmerken, waarbij ouders ook hun vragen en/of twijfels kunnen bespreken. Zo kunnen we de ontwikkeling van kinderen samen met ouders monitoren. 

Implementatieplan Van Wiechenfilmpjes

TNO heeft een implementatieplan opgesteld voor de Van Wiechenfilmpjes. Daarin wordt beschreven hoe de filmpjes binnen en buiten de jeugdgezondheidszorg kunnen worden ingezet. Het bevat o.a. ervaringen van ouders en JGZ-professionals, een stappenplan voor de invoering in een JGZ-organisatie en antwoord op veelgestelde vragen.

Bekijk het implementatieplan> 

Filmpjes

Direct naar de filmpjes >

Via onderstaande link 'Bekijk de vragenlijst met Van Wiechenfilmpjes' worden ouders automatisch naar de Van Wiechenfilmpjes geleid die het beste passen bij de leeftijd van hun kind. Na het invullen van de vragenlijst over het Van Wiechenonderzoek wordt ouders ook gevraagd naar hun ervaringen met de filmpjes zodat TNO daar onderzoek naar kan doen.

De Van Wiechenfilmpjes zijn bedoeld om de ouder te betrekken bij het ontwikkelingsonderzoek. Het vervangt niet het Van Wiechenonderzoek door de professional.

Bekijk de vragenlijst met Van Wiechenfilmpjes>

Voor de professionals is er een aparte link gemaakt, zodat zij weten wat ouders te zien krijgen.

Bekijk de versie voor professionals >

Bekijk ook het nieuwsbericht rondom de Van Wiechenfilmpjes

Ondersteunend materiaal Van Wiechenfilmpjes

  • Werkinstructie: In deze voorbeeld-werkinstructie vind je alle belangrijke informatie rondom de ouder-vragenlijst en de filmpjes, ter inspiratie om binnen je eigen organisatie ermee aan de slag te gaan. Download de werkinstructie 
  • Voorbeeldbrief: Bekijk de voorbeeldbrief voor ouder(s)/verzorger(s) met kind. Het advies is om deze brief 1-2 weken voor de afspraak naar de ouder(s)/verzorger(s) te versturen. Download de voorbeeldbrief
  • Registratie: Lees over de registratie van de Van Wiechenfilmpjes in het DD-JGZ. Dit document is door de landelijke Van Wiechen-instructeurs opgesteld. De Van Wiechen-instructeurs van de JGZ-organisaties maken nadere afspraken over hoe zij het precies in hun eigen DD-JGZ noteren. Download de suggesties voor notatie

Voor meer (achtergrond)informatie over de Van Wiechenfilmpjes, kijk op Volg de ontwikkelingen van kinderen met de Van Wiechenfilmpjes | TNO.

Contact

Heb je vragen of opmerkingen rondom de Van Wiechenfilmpjes? Neem contact op met TNO via diy@tno.nl

Deel dit met je netwerk