Inspiratie

Binnen de jeugdgezondheidszorg werken we al langer samen met onze partners uit de geboortezorg en het sociale en medische domein aan een goed werkende aanpak rondom de eerste duizend dagen. Het actieprogramma Kansrijke Start geeft ons een extra impuls de mooie initiatieven uit het veld de aandacht te geven die ze verdienen.

Die goede initiatieven betreffen interventies die voor, tijdens en na de zwangerschap ingezet kunnen worden. Maar gaan ook over het onder de aandacht brengen van die goed werkende aanpakken bij de gemeenten en andere opdrachtgevers en/of over goede ervaringen in samenwerking met de geboortezorg of andere betrokken partners. Leren van en met elkaar is het principe van dit onderdeel van het themadossier. Heb jij ook een initiatief of werk je met een goed werkende aanpak rondom de eerste 1.000 dagen of Kansrijke Start welke interessant is voor de jeugdgezondheidszorg en/of de geboortezorg, laat het ons weten. Dan plaatsen we het in dit themadossier.

Mogelijkheden JGZ binnen Kansrijke start

Voorbeeld GGD Gelderland-Midden

Voorbeeld GGD Gelderland-Zuid

Voorbeeld GGD IJsselland

Voorbeeld samenwerking JGZ en geboortezorg GGD Gelderland Midden

Voorbeeld samenwerking Lokale Coalitie Westerwolde

Verslagen NCJ bijeenkomsten

Inspiratie

Interventies

Het NCJ werkt aan een inventarisatie van interventies waar de JGZ gebruik van maakt of naar doorverwijst. De interventies worden ingedeeld naar ontwikkelingsfase van het kind (incl. prenatale fase), naar pijler van de JGZ Preventieagenda, naar preventieniveau en naar niveau van effectiviteit. Meer weten? Neem contact op met Petra Kletter.

VWS heeft ook de opdracht gegeven tot het maken van een menukaart van beschikbare interventies binnen de geboorte- en jeugdgezondheidszorg voor gemeenten. Zodra deze beschikbaar is, nemen wij de link hiernaar op in dit themadossier.

Deel dit met je netwerk

Inspireer ons!

Wil je jouw initiatieven en voorbeelden ook met ons delen? Heel graag! Stuur een mail naar Petra Kletter via pkletter@ncj.nl

Contactpersoon

Petra Kletter

Telefoon: 06 - 53 97 58 14

E-mail: pkletter@ncj.nl