Onderwerp

Digitaal Dossier JGZ

In het DD JGZ vermeldt de JGZ-professional (jeugdarts, verpleegkundig specialist JGZ, jeugdverpleegkundige of doktersassistente) de bevindingen die van belang zijn voor ontwikkeling van een jeugdige die de jeugdgezondheidszorg bezoekt.

Wet- en regelgeving in de JGZ

Iedere JGZ-professional werkt dagelijks met persoonsgegevens en heeft dus dagelijks te maken met privacy. Hoe je met deze persoonsgegevens om moet gaan, valt onder regelgeving in verschillende wetten. In onderstaande handreikingen is de wet- en regelgeving vertaald naar de uitvoeringspraktijk van de JGZ.

Juridische toolkit

De juridische toolkit biedt informatie over het omgaan met privacy in de praktijk en geeft een uitvoerige beschrijving over verschillende privacy vraagstukken in de jeugdgezondheidszorg.

Let op: sinds 1 januari 2023 is er een belangrijke wetswijziging met betrekking tot het gezag. Deze informatie is nog niet verwerkt in de toolkit. Klik daarom op deze link voor meer informatie.

Digitale inzage digitaal dossier JGZ

Vanaf 1 juli 2020 moeten alle burgers in Nederland hun medisch dossier online kunnen inzien. Voor de jeugdgezondheidszorg (JGZ) betekent dit dat gezaghebbende ouders en jeugdigen vanaf 12 jaar toegang moeten hebben tot het digitaal dossier JGZ (DD JGZ). In de handleiding wordt de wetswijziging besproken en de mogelijkheden voor de JGZ-professional om deze wet uit te voeren in de praktijk

Ben ik in beeld

In de handreiking ‘Ben ik in Beeld?’  wordt inzichtelijk gemaakt hoe de definities In Beeld, In Zorg, Elders in Zorg en Bereik in de praktijk betekenis krijgen. Ook wordt beschreven welke elementen van de Basisdataset JGZ hierbij gebruikt worden, de werkwijze rondom dossieroverdracht bij jeugdigen die verhuizen en de werkwijze van omgaan met informatie over jeugdigen die Elders in Zorg zijn.

Bekijk ook onze incompany trainingen:

Incompany training

Juridische toolkit

Het NCJ heeft een juridische toolkit ontwikkeld waarin de wet- en regelgeving beschreven wordt waar de JGZ mee te maken heeft. Weet jij welke wet- en regelgeving voor jou van belang is? En hoe goede afwegingen te maken in de praktijk?

Lees meer Ga naar het artikel
Incompany scholing

Dossiervorming en privacy

Hoe je komt tot correcte en effectieve dossiervorming? In deze scholing leer je hier alles over. Deze scholing kan ook individueel worden gevolgd.

Lees meer Ga naar het artikel

Toestemming gegevensuitwisseling Rijksvaccinatieprogramma (RVP)

Sinds 1 januari 2022 vragen de JGZ-professionals toestemming voor het uitwisselen van de persoonsgegevens tussen de JGZ en het RIVM in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma. Deze toestemming wordt geregistreerd in het DD JGZ. Hieronder is de documentatie te vinden.

Documenten

Technische specificaties

Links

Vraag en Antwoord

  • Samengevat document Vraag & antwoord toestemming uitwisseling persoonsgegevens tussen JGZ en RIVM

Good practises

  • Bracheorganisaties ActiZ en GGD GHOR Nederland verzamelen en delen good practices voor de invoering van  geïnformeerde toestemming in de JGZ vanaf 1-1-2022. Zo kunnen JGZ-organisaties gebruik maken van elkaars goede voorbeelden. Good practices worden niet openbaar gedeeld op deze projectpagina.
  • Delen van good practices kan ook op de besloten pagina’s van de organisaties. Voor leden van ActiZ log in in MijnActiZ omgeving en zoek het netwerk Informatievoorziening JGZ.  Voor leden van GGD GHOR Nederland log in op GGD Kennisnet, de themapagina vaccinatie/RVP.
  • Indien u vragen heeft of voorbeeldbrieven, werkinstructies en andere documenten, die u zou willen delen, neem dan contact op met Joy-Ann Duursma van ActiZ (j.duursma@actiz.nl) of Maaike van Leeuwen van GGD GHOR NL (mvanleeuwen@ggdghor.nl)

Webinars

Andere vragen over deze invoering kunt u per mail stellen aan :

Monitor JGZ indicatoren

TNO heeft in opdracht van VWS een indicatorenset samengesteld, die de groei en ontwikkeling van jeugdigen van 0 – 18 jaar volgt. De stip op de horizon is een jaarlijkse monitor met deze set aan JGZ-indicatoren. Alle JGZ-organisaties leveren periodiek data aan bij het CBS. De wijze waarop is in ontwikkeling. Als er meer informatie is, komt dat op deze website.

Documenten

Presentaties

Webinar

Vragen & aanmelding proeftuin

Vragen over de monitor indicatoren JGZ kunnen gesteld worden aan, net als de aanmelding voor de JGZ-organisatie als proeftuin:

GGD GHOR Nederland: Albertine Klein-Velderman, akleinvelderman@ggdghor.nl
ActiZ: Joy-Ann Duursma, j.duursma@actiz.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.