Onderwerp

Digitaal Dossier JGZ

In het DD JGZ registreert de JGZ-professional de bevindingen die van belang zijn voor de ontwikkeling, gezondheid en zorg voor de jeugdige of volwassene (cliënt) die gebruik maakt van het aanbod van de jeugdgezondheidszorg.

Wet- en regelgeving

Iedere JGZ-professional werkt dagelijks met bijzondere persoonsgegevens en heeft dus dagelijks te maken met persoonsgegevens waar de AVG extra eisen aan stelt om deze gegevens te mogen verwerken. In onderstaande handreikingen is de relevante wet- en regelgeving vertaald naar de uitvoeringspraktijk van de JGZ.

Juridische toolkit

De juridische toolkit biedt informatie over het omgaan met deze bijzondere persoonsgegevens in de praktijk en geeft een uitvoerige beschrijving over de verschillende vraagstukken waar we in de jeugdgezondheidszorg op dit gebied mee te maken hebben. Het gaat hierbij om zaken zoals verslaglegging, inzien van dossiers door JGZ medewerkers en het delen van informatie.

Let op: sinds 1 januari 2023 is er een belangrijke wetswijziging met betrekking tot het gezag. Deze informatie is nog niet verwerkt in de toolkit. Klik daarom op deze link voor meer informatie.

(Digitale) inzage digitaal dossier JGZ

Alle burgers in Nederland kunnen hun medisch dossier online inzien. Voor de jeugdgezondheidszorg (JGZ) betekent dit dat de (gezaghebbende(n) van de) cliënt (jeugdige of volwassene) toegang moet hebben tot zijn/haar digitaal dossier JGZ (DD JGZ). In de handleiding wordt de wetswijziging besproken en de mogelijkheden voor de JGZ-professional om deze wet uit te voeren in de praktijk.

Ben ik in beeld

In de handreiking ‘Ben ik in Beeld?’ wordt inzichtelijk gemaakt hoe de definities In Beeld, In Zorg, Elders in Zorg en Bereik in de praktijk betekenis krijgen. Ook wordt beschreven welke elementen van de Basisdataset JGZ hierbij gebruikt worden, de werkwijze rondom dossieroverdracht (in verband met verhuizing of in het werkgebied van een andere JGZ-organisatie naar school gaan) en de werkwijze van omgaan met informatie over jeugdigen die elders in zorg zijn.

Bekijk ook onze incompany trainingen:

Incompany training

Juridische toolkit

Het NCJ heeft een juridische toolkit ontwikkeld waarin de wet- en regelgeving beschreven wordt waar de JGZ mee te maken heeft. Weet jij welke wet- en regelgeving voor jou van belang is? En hoe goede afwegingen te maken in de praktijk?

Lees meer Ga naar het artikel
Incompany scholing

Dossiervorming en privacy

Hoe je komt tot correcte en effectieve dossiervorming? In deze scholing leer je hier alles over. Deze scholing kan ook individueel worden gevolgd.

Lees meer Ga naar het artikel

Toestemming gegevensuitwisseling Rijksvaccinatieprogramma (RVP)

Sinds 1 januari 2022 vragen de JGZ-professionals toestemming voor het uitwisselen van de persoonsgegevens tussen de JGZ en het RIVM in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma. Deze toestemming wordt geregistreerd in het DD JGZ. Hieronder is de documentatie te vinden. Voor meer informatie zie:

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.