
Nieuw artikel in TJGZ over digitale zorg: ontwikkeling en haalbaarheid van een zorgpad met e-consulten
Dit artikel gaat over digitale zorg in de jeugdgezondheidszorg: ontwikkeling en haalbaarheid van een zorgpad met e-consulten.
Nederlands Centrum Jeugdgezondheid
Preventie is ons vak; gezonde generaties ons doel. Wij zijn ervan overtuigd dat we dat samen kunnen bereiken. We volgen in deze documentaire zeven verschillende perspectieven. Wat doen we nu en in de toekomst voor gezonde generaties in Nederland en wat kan nog beter?
Met de inzet van erkende interventies krijgen kinderen, jongeren en ouders de steun geven die zij nodig hebben. Het NCJ beheert GIZ, MAZL, de SPARK-methode, SamenStarten, Stevig Ouderschap en VoorZorg.
Lees meerAls onderzoekspartner en landelijk kenniscentrum in het preventieve domein van jeugdgezondheid brengt het NCJ drie werelden samen: wetenschap, praktijk en beleid.
Lees meerHet NCJ verzorgt trainingen, workshops en (na)scholingen voor organisaties rond thema’s en actuele onderwerpen als ouderschap, stress, armoede en een gezonde leefomgeving.
Lees meerWij zijn ervan overtuigd dat we dat samen kunnen bereiken. Met liefdevolle, veerkrachtige ouders. Met waardevolle vakmensen. En met hulp uit onverwachte hoek
Dit artikel gaat over digitale zorg in de jeugdgezondheidszorg: ontwikkeling en haalbaarheid van een zorgpad met e-consulten.
In dit onderzoek is voor het eerst breed gekeken naar gezinsvriendelijkheid in Nederland vanuit het perspectief van ouders. We weten nu welke factoren vanuit ouderlijk perspectief belangrijk zijn bij gezinsvriendelijkheid: combineren werk en gezin, publieke ruimte, maatschappij, financieel, ouderschap en opvoeden en kindzorg-ondersteunende organisaties.
Hananja Boonen, Vionne van der Borden (artsen M+G) en Ellen-Joan Wessels (adviseur bij het NCJ) vertellen vanuit hun ervaring waarom het zo belangrijk is om de focus ook te leggen op de leer- en leefomgeving van kinderen.
Bekijk de brochure met praktische handvatten over het herkennen van ontwikkelingsvoorsprong en het gesprek met ouders hierover.
Download de handreiking 'Prenataal huisbezoek door de JGZ'. Voor zwangeren en/of gezinnen in een kwetsbare situatie.
Stress. De maatschappij is sneller en drukker geworden. Niet alleen volwassenen hebben daar last van. Ook voor kinderen betekent dit een toegenomen prestatiedruk en sociale druk. Chronische stress is schadelijk voor de gezondheid.
'It takes a healthy village to raise a healthy child'. Wat kun jij als JGZ-professional, pleitbezorger van kinderen, bijdragen aan het gezond opgroeien en opvoeden van de jeugd in zijn omgeving?
Het is bekend dat gezinnen met een niet-Nederlandse achtergrond minder gebruikmaken van kraamzorg. Er zijn nu video's in 10 talen ontwikkeld om het GIZ-gesprek met ouders met een migratieachtergrond te voeren.
Esther Bosveld is Stevig Ouderschap-verpleegkundige en vertelt over de begeleiding van ouders Karin en Frank.
Enkele jaren geleden maakte Anouk van den Berg de overstap van de huisartsgeneeskunde naar de jeugdgezondheidszorg met een duidelijk doel voor ogen: zich inzetten voor een gezonder opgroeiende jeugd.
Siegnella Concincion kreeg in haar functie als jeugdverpleegkundige steun van de Gemeente Amsterdam, GGD Amsterdam, Jeugdgezondheidszorg, Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht (AAGG) en Sarphati Amsterdam om promotieonderzoek te doen gericht op het voorkomen en terugdringen van overgewicht bij kinderen.
De jeugdgezondheidszorg is er voor alle kinderen, jongeren en hun (aanstaande) ouders/opvoeders.
Adviseurs van het NCJ signaleren, confronteren en inspireren. Ze laten zien dat er alternatieven zijn voor de huidige manier van denken en werken in het domein van de jeugdgezondheid. Neem gerust contact met ons op!
De JGZ Academie biedt e-learningmodules voor JGZ-professionals (jeugdartsen, verpleegkundig specialisten, jeugdverpleegkundigen of doktersassistenten). Deze modules zijn bedoeld om te oefenen met nieuwe kennis en vaardigheden afkomstig uit JGZ Richtlijnen en bestaande kennis up-to-date te houden. De JGZ Academie maakt onderdeel uit van het Expertisepakket
Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.