Onderwerp

Digitaal Dossier JGZ

In het DD JGZ vermeldt de JGZ-professional (jeugdarts, verpleegkundig specialist JGZ, jeugdverpleegkundige of doktersassistente) de bevindingen die van belang zijn voor ontwikkeling van een jeugdige die de jeugdgezondheidszorg bezoekt.

BDS JGZ versiebeheer

BDS JGZ 4.0

BDS JGZ 4.0 is een grote update. Deze is te groot om in één keer uit te rollen en wordt daarom opgeknipt in een aantal kleinere werkpakketten. Zodra wijzigingen inhoudelijk zijn goedgekeurd gaan ze naar Nictiz, de functioneel en technisch beheerder van de informatiestandaard JGZ waar de BDS JGZ een onderdeel van is. Zij maken de technische vertaalslag zodat de softwareleveranciers de wijzigingen kunnen verwerken in hun applicatie. Als de technische vertaalslag gereed is, publiceert Nictiz een nieuwe BDS-versie.

Huidige stand van zaken

  • Eind februari 2023 is er een tweede wijzigingspakket van BDS 4.0 naar Nictiz gegaan.
  • In mei 2023 is de laatste softwareleverancier gekwalificeerd en geaccepteerd door Nictiz en VZVZ voor BDS JGZ 4.0.1 (betreft het eerste wijzigingspakket).
  • Op 14 juni 2023 is BDS JGZ 4.0.2 gepubliceerd door Nictiz. Ten opzichte van BDS JGZ 4.0.1 is dit een kleine wijziging (patch release). Het verschil met BDS-versie 4.0.1 voor de JGZ-professional is het BDS-element ‘soort vaccinatie’ waar de maternale griepvaccinatie aan toegevoegd is.
  • In november 2023 heeft Nictiz  BDS JGZ 4.1.0 gepubliceerd. Hierin zijn wijzigingen van het tweede wijzigingspakket, die vallen onder een minor release, in opgenomen. Het betreft voornamelijk BDS-elementen voor het jeugddossier en vier BDS-elementen voor het volwassenendossier.
  • In december heeft Nictiz een patchrelease gepubliceerd: BDS JGZ 4.1.1. Bij deze release zijn twee BDS-elementen (nummer 1644 en 1645) buiten een groep geplaatst.

Documenten BDS JGZ versie 4.1.1

Berichtenverkeer

Binnen de JGZ worden er berichten uitgewisseld tussen JGZ-organisaties onderling (dossieroverdrachtsbericht; DOB) en tussen de JGZ en het RIVM (vaccinatiebericht). Via deze link is te zien welke BDS-elementen er worden overgedragen in het dossieroverdrachtsbericht.

Het dossieroverdrachtsbericht is op dit moment alleen beschikbaar voor het jeugddossier. Voor het versturen van dit bericht is toestemming nodig van de (gezaghebbende(n) van de) jeugdige. Zie ook hoofdstuk 6 in de juridische toolkit.

De vaccinatieberichten worden gebruikt bij het jeugddossier en het volwassenendossier. Voor het versturen van dit vaccinatiebericht met persoonsgegevens is toestemming nodig van de (gezaghebbende(n) van de) jeugdige danwel de volwassene als het gaat om een maternale vaccinatie. Als deze toestemming er niet is, wordt er een anoniem vaccinatiebericht verstuurd aan het RIVM. Klik hier voor meer informatie over toestemming gegevensuitwisseling RVP (informed consent).

Eerdere documentatie BDS JGZ 4.0

Op 16 december 2021 is er een gezamenlijke start gemaakt voor de implementatie van BDS JGZ 4.0 door middel van een kick-off-webinar.

 

Factsheets

  • Factsheet I bevat de inhoudelijke informatie over de BDS JGZ 4.0.1
  • Factsheet II bevat de technische informatie over de BDS JGZ 4.0.1

Vragen

Vragen over de implementatie van BDS JGZ 4.0 kunnen gesteld worden aan:

Organisatorisch:

Inhoudelijk:

Technisch:

Eerdere BDS JGZ versies

Eerdere versies van de BDS JGZ zijn op te vragen bij Tanja Geerdes-Maas

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.