Onderwerp

Digitaal Dossier JGZ

In het DD JGZ registreert de JGZ-professional de bevindingen die van belang zijn voor de ontwikkeling, gezondheid en zorg voor de jeugdige of volwassene (cliënt) die gebruik maakt van het aanbod van de jeugdgezondheidszorg.

BDS JGZ versiebeheer

Op 16 december 2021 is er een gezamenlijke start gemaakt voor de implementatie van BDS JGZ 4.0 door middel van een kick-off-webinar. BDS JGZ 4.0 is een grote update. Deze is te groot om in één keer uit te rollen en wordt daarom opgeknipt in een aantal kleinere werkpakketten. Dit resulteert in verschillende BDS-releases die variëren van kleine wijzigingen (patchrelease), wijzigingen met een kleine impact voor de softwareleverancier (minorrelease) en die met een grote impact (majorrelease).

Huidige stand van zaken

  • April 2024: BDS JGZ 4.1.3 (patchrelease): In deze release is er een tekstuele wijziging van het BDS-element ‘Vaccinatieschema DKTP’ gewijzigd vanwege de schemawijziging RVP en de naam van het BDS-element  ‘Toelichting erfelijke factor(en) in de familie’.
  • Februari 2024: BDS JGZ 4.1.2 (patchrelease). Deze release bevat wijzigingen die van belang zijn voor de softwareleveranciers.
  • December 2023: BDS JGZ 4.1.1 (patchrelease). Bij deze release zijn twee BDS-elementen (nummer 1644 en 1645) buiten een groep geplaatst.
  • November 2023: BDS JGZ 4.1.0 (minorrelease). Hierin zijn een aantal wijzigingen van het tweede wijzigingspakket opgenomen. Het betreft voornamelijk BDS-elementen voor het jeugddossier en vier BDS-elementen voor het volwassenendossier.
  • Juni 2023: BDS JGZ 4.0.2 (patchrelease) gepubliceerd door Nictiz. Aan het BDS-element ‘soort vaccinatie’ is de maternale griepvaccinatie toegevoegd.
  • Mei 2023: de laatste softwareleverancier is gekwalificeerd en geaccepteerd door Nictiz en VZVZ voor BDS JGZ 4.0.1.
  • Februari 2023: tweede wijzigingspakket van BDS 4.0 naar Nictiz gegaan.
  • December 2022: BDS JGZ 4.0.1. Dit is het eerste wijzigingspakket van BDS JGZ 4.0.

Documenten BDS JGZ versie 4.1.3

Berichtenverkeer

Binnen de JGZ worden berichten uitgewisseld tussen JGZ-organisaties onderling (dossieroverdrachtsbericht; DOB) en tussen de JGZ en het RIVM (vaccinatiebericht). Via deze link is te zien welke BDS-elementen er worden overgedragen in het dossieroverdrachtsbericht.

Het dossieroverdrachtsbericht is op dit moment alleen beschikbaar voor het jeugddossier. Voor het versturen van dit bericht is toestemming nodig van de (gezaghebbende(n) van de) jeugdige. Zie ook hoofdstuk 6 in de juridische toolkit.

De vaccinatieberichten worden gebruikt bij het jeugddossier en het volwassenendossier. Voor het versturen van dit vaccinatiebericht met persoonsgegevens is toestemming nodig van de (gezaghebbende(n) van de) jeugdige danwel de volwassene als het gaat om een maternale vaccinatie. Als deze toestemming er niet is, wordt er een anoniem vaccinatiebericht verstuurd aan het RIVM. Klik hier voor meer informatie over toestemming gegevensuitwisseling RVP (informed consent).

Eerdere BDS JGZ versies

Eerdere versies van de BDS JGZ zijn op te vragen via onderstaand contactformulier.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.