Inspiratie en tools

Haal hier inspiratie op over gezondheid. De missie van de jeugdgezondheidszorg (JGZ) is: alle kinderen in Nederland kunnen veilig, gezond en kansrijk opgroeien. Een sterke JGZ kan hierin het verschil maken door te investeren in gezondheid. 

Over gezondheid

Gezondheidsverschillen voorkomen

Mooie en succesvolle voorbeelden van brede politieke overeenstemming om integraal gezondheidsbeleid te voeren op het gebied van gezondheidsachterstanden zien we in Zweden, Finland en Engeland. Er wordt actief samengewerkt aan gezondheid en het beïnvloeden van gedrag. Ook in Nederland zien we mooie voorbeelden van samenwerking op het gebied van factoren die gezondheidsverschillen beïnvloeden.

Wil je weten hoe het met de gezondheid van de Nederlandse jongeren gaat? Laat je inspireren door de HBSC studie en bekijk de onderzoeksthema's zoals gezondheid en gewicht, psychische en fysieke gezondheid, schoolbeleving, middelengebruik, relaties met ouders en vrienden etc. Bekijk de Nederlandse of de internationale website.

Zoek je een structurele, integrale en gebiedsgerichte aanpak met als doel het versterken van gezondheid en welzijn van bewoners in een wijk, buurt of dorp en het aanpakken van gezondheidsachterstanden? Kijk hier voor inspiratie

Gezondheidsvaardigheden vergroten

1. Gezonde leefstijl  

Algemeen leefstijladvisering

  • Bekijk de toolkit leefstijladvisering (JGZ 0-4 jaar) van Samen Gezond Groot in dit nieuwsbericht

Voeding
De gemiddelde Nederlander eet dagelijks 133 gram groente en 113 gram fruit. Dit is aanzienlijk minder dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid; ongezonde voeding veroorzaakt in Nederland 12.900 voortijdige overlijdens per jaar.

Bewegen

Slaap

Omgaan met stress en zorgen voor ontspanning

Roken

2. Geletterdheid 

  • Wil jij taal gebruiken die voor iedereen te begrijpen is. Laat je inspireren door Taal voor allemaal!

3. Digitale vaardigheid

4. Sociaal maatschappelijke participatie

Een gezonde leefstijl in de coronacrisis

Een gezonde leefstijl is natuurlijk altijd belangrijk. Zeker nu is het goed om extra op jezelf en op elkaar te letten. De Leefstijl ThuisTips helpen je al een heel eind op weg. Download de tips en deel ze met ouders die wel een steuntje kunnen gebruiken.

Bekijk de Leefstijl ThuisTips >

 

Deel dit met je netwerk

Contactpersoon

Ellen-Joan Wessels

Telefoon: 06 - 13 27 67 62

E-mail: ejwessels@ncj.nl