Nieuws 25 september 2020

Pilot ‘Beweeguitnodigend inrichten consultatiebureau’

Practice what you preach! Hoe kunnen we in ons eigen gedrag laten zien dat wij staan voor een gezonde leer- en leefomgeving waarin we verleiden tot bewegen? Dat is de vraag die innovatiepioniers zich in het innovatieatelier stelden. Ze voegden de daad bij het woord en in samenwerking met het Kenniscentrum Sport en Bewegen werd een pilot ‘Beweeguitnodigend inrichten consultatiebureau’ gestart. Vijf JGZ-organisaties werken vanaf september 2020 aan het vernieuwend inrichten van hun werkomgeving waarin kinderen tot 4 jaar en hun ouders worden gestimuleerd te bewegen en het gesprek hierover aan te gaan.   

In de pilot wordt op eenvoudige wijze een binnenruimte gecreëerd die uitstraalt dat bewegen belangrijk is en jonge kinderen aanzet tot bewegen. Dit vergroot de bewustwording van ouders over het belang van bewegen voor jonge kinderen en laat zien dat bewegen eenvoudig in het dagritme van kinderen en ouders past.

Productontwikkeling om beweging bij kinderen te stimuleren
Om de motorische ontwikkeling van kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar te stimuleren heeft het Kenniscentrum Sport een overzicht gemaakt van de motorische mijlpalen van kinderen in deze leeftijd en hoe deze motorische ontwikkeling per leeftijdscategorie met bewegen gestimuleerd kan worden. De vraag is nu op welke manier dit overzicht vorm moet krijgen zodat zorgverleners in de JGZ hiermee in de praktijk makkelijk aan de slag kunnen. Innovatiepioniers hebben hun denkkracht ingezet om hierin mee te denken. Zo werd bijvoorbeeld gedacht aan het maken van een filmpje om nut en noodzaak van beweging in beeld te brengen. Ook bedachten pioniers om letterlijk beweging te brengen in de wachtkamer, bijvoorbeeld door middel van hinkelblokken en voetstappen op de grond te maken. Een interactieve app voor ouders die zitten te wachten scoorde ook hoog.

Vijf organisaties nemen deel aan de pilot
Gaan ouders en jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en (dokters)assistenten vaker met elkaar in gesprek over het stimuleren van bewegen als de inrichting daartoe uitnodigt? Dat is de vraag die centraal staat bij de vijf JGZ-organisaties die deelnemen aan de pilot:

  • GGD Gelderland Zuid
  • GGD Limburg Noord
  • GGD regio Utrecht
  • SAG Zorgontwikkeling BV Amsterdam (deelname twee locaties)

Hoe realiseer je een binnenruimte met beweegstimulerende inrichting?
Nadat deze vraag centraal is gesteld tijdens twee brainstormsessies met de pilot locaties, zijn op basis van de input laagdrempelige en uitnodigende beweegstimulerende producten ontwikkeld. Het gaat om: de Beweegspiegel, de Beweegwand, de Floorgraphics, commode, omkleedkussens en een meekijktrap. 

Bekijk de ontwikkelde producten >

De pijler gezondheid van de JGZ Preventieagenda
Leefstijl is één van de gezondheidsvaardigheden uit de pijler gezondheid die we willen bevorderen. Naast een gezonde voeding,  een goede slaap gezondheid en een gezonde stresshantering (Early Life Stress) is gezond bewegen ook onderdeel van leefstijl. Hierin werken we o.a. samen met het Kenniscentrum Sport en Bewegen en natuurlijk met de JGZ.

Lees meer over de pijler gezondheid >

Lees meer over de JGZ Preventieagenda >

Succeswens aan deelnemende organisaties

 

Vragen of meer informatie?
Neem voor vragen of meer informatie contact op met NCJ-adviseur Ellen-Joan Wessels via ejwessels@ncj.nl.

Bekijk ook:

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.