Feedback gevraagd: registratieset prenataal huisbezoek
NCJ en Nictiz hebben registratie-elementen voor het PHB uitgewerkt tot een eerste release (alfarelease) van de registratieset PHB. Tot 20 januari is het mogelijk om hier feedback op te geven.
Nederlands Centrum Jeugdgezondheid
Met de inzet van erkende interventies krijgen kinderen, jongeren en ouders de steun geven die zij nodig hebben. Het NCJ beheert GIZ, MAZL, de SPARK-methode, SamenStarten, Stevig Ouderschap en VoorZorg.
Lees meerAls onderzoekspartner en landelijk kenniscentrum in het preventieve domein van jeugdgezondheid brengt het NCJ drie werelden samen: wetenschap, praktijk en beleid.
Lees meerHet NCJ verzorgt trainingen, workshops en (na)scholingen voor organisaties rond thema’s en actuele onderwerpen als ouderschap, stress, armoede en een gezonde leefomgeving.
Lees meerWij zijn ervan overtuigd dat we dat samen kunnen bereiken. Met liefdevolle, veerkrachtige ouders. Met waardevolle vakmensen. En met hulp uit onverwachte hoek
NCJ en Nictiz hebben registratie-elementen voor het PHB uitgewerkt tot een eerste release (alfarelease) van de registratieset PHB. Tot 20 januari is het mogelijk om hier feedback op te geven.
Herken het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen: het RS-virus. Nu beschikbaar: een chatbot om snelle, betrouwbare antwoorden te geven.
De tweede helft van januari aanstaande starten de commentaarrondes Kindermishandeling en Mondzorg.
Bekijk de brochure met praktische handvatten over het herkennen van ontwikkelingsvoorsprong en het gesprek met ouders hierover.
Download de handreiking 'Prenataal huisbezoek door de JGZ'. Voor zwangeren en/of gezinnen in een kwetsbare situatie.
Stress. De maatschappij is sneller en drukker geworden. Niet alleen volwassenen hebben daar last van. Ook voor kinderen betekent dit een toegenomen prestatiedruk en sociale druk. Chronische stress is schadelijk voor de gezondheid.
'It takes a healthy village to raise a healthy child'. Wat kun jij als JGZ-professional, pleitbezorger van kinderen, bijdragen aan het gezond opgroeien en opvoeden van de jeugd in zijn omgeving?
Het is bekend dat gezinnen met een niet-Nederlandse achtergrond minder gebruikmaken van kraamzorg. Er zijn nu video's in 10 talen ontwikkeld om het GIZ-gesprek met ouders met een migratieachtergrond te voeren.
Yolanda Wallenburg, AIOS jeugdgezondheidszorg, heeft zich tijdens haar stage bij het NCJ beziggehouden met het thema schoolverzuim. Haar blog werpt een blik op schoolverzuimbeleid in schoolgidsen: ‘’Als dit vooral gaat over regels en sancties en weinig over ondersteuning, staat iedereen met 1-0 achter’’, vertelt ze.
Versuft, verward en gedesoriënteerd zoekt men naar een nieuw houvast. Herwaarderen van wat het juiste is om te doen. Menswaardigheid weer vol in het licht zetten. Mensen zijn hier elkaars bondgenoten. Voortdurend maatschappelijk dialoog is de weg ernaartoe.
Voor leerlingen die kampen met ziekte, gaat het onderwijs niet altijd vanzelf. Marina van Egdom, AIOS M+G 1e fase, profiel JGZ, is ouder van zo’n kind. Haar persoonlijke ervaring heeft ertoe geleid dat ze zich inzet voor haar stage bij het NCJ en dat ze deelnam aan de doorontwikkeling van de interventie MAZL.
De jeugdgezondheidszorg is er voor alle kinderen, jongeren en hun (aanstaande) ouders/opvoeders.
Adviseurs van het NCJ signaleren, confronteren en inspireren. Ze laten zien dat er alternatieven zijn voor de huidige manier van denken en werken in het domein van de jeugdgezondheid. Neem gerust contact met ons op!
De JGZ Academie biedt e-learningmodules voor JGZ-professionals (jeugdartsen, verpleegkundig specialisten, jeugdverpleegkundigen of doktersassistenten). Deze modules zijn bedoeld om te oefenen met nieuwe kennis en vaardigheden afkomstig uit JGZ Richtlijnen en bestaande kennis up-to-date te houden. De JGZ Academie maakt onderdeel uit van het Expertisepakket
Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.