onderwerp

Gezondheid

Ook in Nederland maakt het uit waar je wieg staat. Leven in ongezondheid verkort de levensduur en kan ervoor zorgen dat je tot wel 15 jaar mindere levenskwaliteit ervaart. Investeren in gezondheid is investeren in de toekomst.

Healthy village

‘It takes a healthy village to raise a healthy child’. Wat kun jij als JGZ-professional, pleitbezorger van kinderen, bijdragen aan het gezond opgroeien en opvoeden van de jeugd in zijn omgeving? In samenwerking met een bevlogen groep artsen M&G ontwikkelden we de animatievideo ‘Gezondheid binnen en buiten de spreekkamer’.

Op deze pagina delen we deze animatievideo. En nodigen we je uit om het gedachtegoed van de video, met de hieronder beschikbaar gestelde materialen, bespreekbaar te maken in jouw organisatie. Dat kan bijvoorbeeld door een interne sessie (lunch, online meeting etc.) te organiseren.

Animatievideo 'Gezondheid binnen en buiten de spreekkamer'

Bekijk de animatievideo zonder ondertiteling

Gedachtegoed van de ‘healthy village’

Wil preventie impact hebben moeten we meer rekening houden met de sociale en fysieke omgeving waarin gezinnen leven, wonen en werken. Bij het optimaliseren van het gezondheidsvermogen spelen twee perspectieven die nauw met elkaar samenhangen:

  1. het voorkomen van gezondheidsverschillen
  2. het vergroten van gezondheidsvaardigheden

Om dit gezondheidsvermogen te realiseren is preventie op het individu alleen niet voldoende. Het vraagt om een integrale benadering in de context van de leer- en leefomgeving. Het vermogen om gezond te blijven of worden is niet alleen een individuele aangelegenheid maar een taakstelling voor de maatschappij. “It takes a healty village to raise a healthy child”. De JGZ speelt hierin als expert op alle drie niveaus van preventie (selectief- geïndiceerd en universeel) een belangrijke rol.

Lees meer over gezondheidsvermogen

JGZ Ted Talk

Bekijk hieronder de Ted Talk die arts M+G Vionne van der Borden gaf over de toekomst in de JGZ en de Healthy Village beweging.

Hoe creëer je een gezonde eetomgeving rondom scholen?

Hoe creëer je samen een gezondere eetomgeving in en rondom vo- en mbo-scholen? Met dat doel hield JOGG anderhalf jaar een pilot in drie JOGG-gemeenten. JOGG-projectmedewerker Miriam Mühl gaat in op de voorgeschiedenis, de voornaamste lessen uit de pilot en het vervolg. Bekijk de factsheet.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.