Kennis en informatie

Er is een grote stroom aan informatie over het coronavirus. Hieronder bieden we links naar betrouwbare informatie over het coronavirus voor professionals, ouders en kinderen. Samen staan we sterk!

Voor JGZ-professionals:

Onderstaande websites geven informatie over de gevolgen van het coronavirus voor JGZ-professionals. We raden JGZ-organisaties aan om het landelijke beleid JGZ/COVID-19 en de updates in de gaten te houden.

We raden JGZ-professionals aan om bereikbaar te blijven voor scholen als dat mogelijk is. Veel mentoren houden (digitaal) zicht op hun leerlingen. Zorg dat je bereikbaar bent voor mentoren als zij vragen of zorgen hebben rondom hun leerlingen.

JGZ-professionals krijgen veel vragen van ouders en jongeren rondom het coronavirus. Gelukkig zijn er vele organisaties die verschillende adviezen hebben verzamelend. We raden professionals aan om ouders en jongeren door te verwijzen naar onderstaande websites. Veel JGZ-professionals hebben een afwezigheidsmelding aan staan omdat zij beperkt bereikbaar zijn. We raden aan om hierin al verschillende verwijzingen naar informatiepagina's voor ouders en jongeren in op te nemen.

BEKIJK HIER EEN VOORBEELD VAN EEN AFWEZIGHEIDSMELDING >

Informatie voor ouders:

Ouders met vragen rondom corona kun je doorverwijzen naar de volgende informatiepunten:

 • De website van het RIVM biedt adviezen en actuele informatie over het coronavirus. Hier kun je ook lezen wat je kunt doen als mensen in jullie omgeving in besmet gebied zijn geweest of besmet zijn.
 • Je kunt ook contact opnemen met jouw JGZ-organisatie. Het telefoonnummer voor publiek met vragen over het coronavirus is: 030 - 630 54 00. Dit nummer is van maandag tot en met zondag bereikbaar van 8:30 tot 17:00 uur. Of bel de landelijke informatielijn 0800-1351. Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 8:00 tot 20:00 uur.
 • Opvoedinformatie Nederland biedt informatie voor ouders over het coronavirus. Daarnaast vind je hier opvoedtips over omgaan met de nieuwe thuissituatie.
 • Ouders en onderwijs biedt informatie voor ouders rond het sluiten van scholen en kinderdagverblijven.
 • Pharos biedt een informatiekaart aan over het coronavirus. Ook zetten zij maatregelen en adviezen van de overheid rond het coronavirus om in begrijpelijke taal en testen dit met taalambassadeurs van Stichting ABC. Lees het up-to-date overzicht van de belangrijkste adviezen direct vanaf je scherm in de talen. 
 • Thuisarts, een website gemaakt door artsen, biedt betrouwbare informatie over ziekte en gezondheid.
 • Mediaopvoeding.nl biedt informatie over verantwoord mediagebruik nu de kinderen meer thuis zijn. 

Veelgestelde vragen over de gevolgen van het coronavirus voor onderwijs, kinderopvang, werknemers, werkgevers, ondernemers, reizigers en openbaar vervoer vind je op Rijksoverheid.nl.

Informatie voor jongeren:

Jongeren met vragen kun je doorverwijzen naar de volgende informatiepunten:

 • Op JouwGGD.nl vind je antwoord op vragen over je lichaam, je gevoel of dingen waar je liever niet thuis over praat. Je kunt hier ook jouw vragen stellen over het coronavirus en je zorgen delen.
 • De Kinderombudsman biedt handige links voor kinderen en jongeren over de corona situatie.
 • Bij de Kindertelefoon kunnen kinderen terecht met alles waar zij mee zitten.
 • De MIND Digitale Huiskamer. Elke werkdag vanaf 11.00 uur organiseert MIND een live Facebook verbinding. Hierin wordt gesproken met experts over psychische gezondheid in deze vreemde periode. 

Coronavirus bespreekbaar maken:

Informatie voor niet-Nederlandstalige ouders
Niet-Nederlandstalige ouders met behoefte aan meer informatie rondom het coronavirus kunnen worden doorverwezen naar de website van I am Expat. Deze website biedt Engelstalige informatie rondom het coronavirus en de gevolgen hiervan in Nederland.

Deel dit met je netwerk