Nieuws 29 juli 2021

Impact van de coronacrisis op de organisatie van de JGZ

Covid-19 heeft ons allemaal verrast. Ook de JGZ moest het hoofd bieden aan deze nieuwe werkelijkheid die veel onzekerheid met zich meebracht. Tijd voor reflectie! Supriya Baktawar-Chotkoe, jeugdarts in opleiding bij TNO, heeft onderzoek gedaan naar de impact van de coronacrisis op de professionals in de JGZ. Zij ging in gesprek met negen JGZ-professionals van GGD Kennemerland over veerkracht en creativiteit en de betekenis van de pandemie voor de JGZ, nu en voor de toekomst.

Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek gingen Roxanne Luyten-Derogee, jeugdarts in opleiding bij TNO en Yvonne Vanneste tijdens JGZ Live! op 30 juni 2021 in gesprek met meerdere professionals van verschillende organisaties. Nu delen wij een factsheet met vijf opvallende bevindingen en adviezen met aanvullingen uit de JGZ-Live! sessie. We nodigen alle JGZ-organisaties uit om tijd te maken voor een moment van reflectie en hierover met elkaar in gesprek te gaan.

Bekijk de factsheet > 

Project ‘Alle kinderen in beeld tijdens de Covid-19 pandemie’
Deze factsheet is onderdeel van het door VWS gefinancierde project ‘Alle kinderen in beeld tijdens de Covid-19 pandemie’. In dit project werkt het NCJ aan het bieden van inzichten in hoe de JGZ alle kinderen in beeld kan houden ondanks alle Covid-19 maatregelen. Op dit moment worden ook gesprekken gevoerd met ouders en jeugdigen om actuele wensen en behoeften ten aanzien van de JGZ te achterhalen. Daarnaast wordt een literatuurstudie gedaan naar de impact van de Covid-19-pandemie op de gezondheid en het welbevinden van kinderen en jongeren. Later dit jaar worden alle resultaten met handelingsperspectieven gedeeld via www.ncj.nl. Ontwikkelingen rond dit project en Covid-19 kun je volgen in het themadossier Coronavirus via www.ncj.nl/coronavirus.

Landelijk Adviesteam Corona JGZ
Het landelijk corona adviesteam wordt vertegenwoordigd door GGD GHOR Nederland, ActiZ Jeugd, AJN, V&VN, CPZ en het NCJ. Het adviesteam komt regelmatig samen en behandelt vragen en signalen uit het veld. Op basis hiervan komen er updates op het landelijk beleid uit. Heb je vragen of opmerkingen rondom het landelijke beleid voor de JGZ? Neem contact op met het landelijk adviesteam via corona@ncj.nl.

Mail corona@ncj.nl >

Meer weten?

Yvonne Vanneste

onderzoeker, adviseur

Lees meer over Yvonne Vanneste

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.