JGZ Live!

JGZ Live! is het online actualiteitenprogramma voor managers, staf- en beleidsmensen en professionals in de Jeugdgezondheid. Met wekelijks interessante gasten, actuele thema’s en inspirerende gespreksonderwerpen.

JGZLive! is wekelijks online te volgen via Zoom van 15.00 - 16.30 uur. De ene week op dinsdag en de andere week op woensdag. 

Mis niets van JGZ Live!

Wil jij wekelijks de link naar de sessie van JGZ Live ontvangen? Schrijf je dan in via onderstaand formulier. Na inschrijving ontvang je een bevestigingsmail. Via de bevestigingsmail kun je, indien nodig, jezelf ook weer uitschrijven. 

Meld je aan: alle sessies van JGZ Live! >

Aanmelden per sessie 

Het is ook mogelijk om je aan te melden per sessie. Je doet dit door per maand aan te geven bij welke sessie je aanwezig wilt zijn. 

Aanmelden: JGZ Live! september 2021 >

Aanmelden: JGZ Live! oktober 2021 >

TIP: Lukt het jou niet om wekelijks aanwezig te zijn, maar wil je wel op de hoogte blijven? Maak een 'JGZ Live!-groep' en wissel de aanwezigheid bij JGZ Live! Praat elkaar één keer per maand even kort bij of zet jouw belangrijkste bevindingen op de mail naar jouw collega's. 

Binnenkort in JGZ Live!

De gevolgen van de coronacrisis

dinsdag 21 september

De coronacrisis heeft een grote impact (gehad) op de Nederlandse samenleving. Zowel het virus zelf als de maatregelen, die zijn genomen om het virus in te dammen, hebben hieraan bijgedragen. Het NCJ heeft de gevolgen van de coronacrisis op de gezondheid van kinderen en jongeren in Nederland afgelopen zomer in kaart gebracht. Dit deden we middels een literatuuronderzoek (rapid review), wat een actueel overzicht opleverde van gepubliceerde studies en rapporten. Ook gingen we in gesprek met ouders over hun ouderschap en (steun)netwerk, en over hun ervaringen met de school en de JGZ tijdens de coronacrisis.

Nieuwsgierig? neem dan deel aan JGZLive! van 21 september. In deze JGZLive! delen we met jullie de onderzoeksresultaten van de literatuurstudie en de meest opvallende bevindingen en de adviezen van ouders zelf. We gaan graag met elkaar in gesprek. Wat leren we hiervan? En welke handelingsadviezen leveren deze studies ons als JGZ op?

Collectieve preventie door JGZ op scholen?

Dinsdag 28 september

Binnen de pijler gezondheid spreken we over de leer- en leefomgeving van kinderen en een JGZ die niet alleen selectieve en geïndiceerde preventie biedt maar haar kennis en kunde over preventie ook buiten de spreekkamer inzet.

In deze JGZ Live! nemen Gezonde School-adviseurs jullie mee in hun programma en de ambities voor de toekomst. Ook verkennen zij met jullie hoe je als JGZ-professional ook een Gezonde School-ambassadeur kunt zijn.

Heb jij goede voorbeelden van samenwerkingen tussen de Gezonde School-adviseur en de JGZ of ideeën waarbij we de gezonde leer-en leefomgeving van kinderen kunnen verbeteren? Neem dan contact op met NCJ-adviseur Ellen-Joan Wessels.

Aanmelden

Sociale cohesie in de klas

Dinsdag 12 oktober

Gelijke kansen voor een diverse jeugd’ is een driejarig onderzoeksproject (2018-2021) binnen de route ‘Jeugd in ontwikkeling, opvoeding en onderwijs’ van de Nationale Wetenschapsagenda. In vijf deelprojecten staan de ontwikkelingskansen van jongeren tussen de 10 en 18 jaar centraal. Samen met het NCJ wordt gekeken wat relevant en actueel onderzoek (in en buiten het project) betekent voor iedereen die werkt met en voor de jeugd.Op 2 juni 2021 trapten we in JGZ Live! af met het deelproject: 'Gelijke kansen in de jeugdgezondheid'.

In deze editie van JGZ Live! gaat het over sociale cohesie in de klas (deelproject 2).

De mate van samenhang en verbondenheid binnen een bepaalde groep mensen, de sociale cohesie, vergroot het gevoel ergens bij te horen, raakt je basisbehoefte aan verbinding en maakt heel praktisch dat je sociale kapitaal (de groep mensen waar je hulp en steun bij kunt vinden) groter is. Mede daarom is het betrekken van de leer- en leefomgeving en oog hebben voor een steunende omgeving zo belangrijk om je in balans te voelen.

Scholen zijn voor een groot aantal uren die omgeving voor onze jeugd en leerkrachten zijn van groot belang en kunnen het verschil maken in het leven van een kind. De leerkracht is daarmee een belangrijke preventie-partner voor de JGZ. Het onderzoek toont dat proactief gedrag van de leerkracht helpend is. Wat is dat proactieve leerkrachtgedrag? En hoe kan JGZ daarbij helpen? Praat hierover mee in JGZ Live! 

Aanmelden

Van beschermen naar versterken

Dinsdag 26 oktober

Herken jij dat er, naast het wijzen op risico’s, steeds meer aandacht komt voor het versterken en opbouwen van (veer)kracht? 

Ook VeiligheidNL heeft hun strategie doorontwikkeld waarbij ze zich, naast het beschermen van de allerjongsten, ook gaan richten op het versterken van het opgroeiende kind. Dus niet alleen risico’s vermijden maar kinderen ook leren met risico’s om te gaan. Uit doelgroeponderzoek binnen de JGZ zien we dat de JGZ interesse heeft in meer kennis over het versterken (bv. met behulp van workshops over risicovol spelen en het leren vallen).

Tijdens JGZ Live! neemt VeiligheidNL jullie mee in deze nieuwe strategie van beschermen naar meer versterken en kijk je naar een bijbehorende animatie. In dialoog verkennen we wat jullie van VeiligheidNL nodig hebben en jullie krijgen de kans om jullie mening en tips te delen over de eerste opzet van hun product. JGZ-ers die betrokken willen blijven bij hun productontwikkeling zijn van harte welkom.

Aanmelden

 

Tip de redactie

Wil jij een onderwerp aandragen voor JGZ Live!? Of wil je meer informatie? Neem dan contact op met NCJ-adviseur en changemaker Ellen-Joan Wessels via ejwessels@ncj.nl.

Deel dit met je netwerk

Presentaties JGZ Live!

 • 6 juli 2021 - De GroeiGids

Bekijk de presentatie 'De GroeiGids'

Bekijk de presentatie van het 'Academisch kwartier: De GroeiGids app'

 • 22 juni 2021 - De Beweegcirkel

Bekijk de presentatie 'De Beweegcirkel'.

Serie: Gelijke kansen voor een diverse jeugd

De komende maanden zijn er sessies van JGZ Live! waarin de onderzoek 'Gelijke kansen voor een diverse jeugd' bespreken. 

Contactpersoon

Ellen-Joan Wessels

Telefoon: 06 - 13 27 67 62

E-mail: ejwessels@ncj.nl

Data JGZ Live! 2021

 • woensdag 8 september
 • dinsdag 14 september
 • dinsdag 21 september
 • dinsdag 28 september
 • woensdag 6 oktober
 • dinsdag 12 oktober
 • woensdag 20 oktober
 • dinsdag 26 oktober
 • woensdag 3 november
 • dinsdag 9 november
 • woensdag 17 november
 • dinsdag 23 november
 • woensdag 1 december
 • dinsdag 7 december
 • woensdag 15 december