JGZ Live!

JGZ Live! is het online actualiteitenprogramma voor managers, staf- en beleidsmensen en professionals in de Jeugdgezondheid. Met wekelijks interessante gasten, actuele thema’s en inspirerende gespreksonderwerpen.

JGZLive! is wekelijks online te volgen via Zoom van 15.00 - 16.30 uur. In de even weken op dinsdag en in de oneven weken op woensdag.

 

Zomerstop
Op dinsdag 6 juli is de laatste JGZ Live! voor de zomer. Op woensdag 8 september zijn we weer terug!

Wil jij alles uit JGZ Live! halen? Meld je dan aan voor alle komende sessies. Je ontvangt dan wekelijks de mail met de link naar JGZ Live! Na inschrijving ontvang je een bevestigingsmail. Via de bevestigingsmail kun je, indien nodig, jezelf ook weer uitschrijven. 

Meld je aan: alle sessies van JGZ Live! >


Liever per sessie aanmelden? 

Meld je aan: JGZ Live! juni 2021 >

Meld je aan: JGZ Live! juli 2021 >

Binnenkort in JGZ Live!

 

 • Dinsdag 22 juni | 15:00 - 16:30 uur

De Beweegcirkel in JGZ Live! 

De Beweegcirkel is al jaren een succesvol instrument om mensen te ondersteunen om meer beweging in hun dag te brengen. De praktische gesprekstool ondersteunt jou als JGZ professional bij het gesprek over bewegen met ouders en jeugdigen. In vijf stappen help je ouders en jeugdigen naar inzicht in het huidige beweeggedrag en maak je samen plannen om meer te bewegen en dit vol te houden.

Ben je benieuwd hoe collega's de Beweegcirkel inzetten? Of hoe je ouders stimuleert meer met hun kinderen te bewegen? In JGZ Live! gaan we hierover de dialoog aan.

Meld je aan

 

 • Woensdag 30 juni | 15:00- 16:30 uur

Impact van corona op de JGZ

Supriya Baktawar-Chotkoe, jeugdarts in opleiding bij TNO, heeft tijdens haar stage bij het NCJ onderzoek gedaan naar de impact van de corona-pandemie op de werkwijze van JGZ-professionals werkzaam bij GGD Kennemerland. Ze heeft daarvoor negen professionals geïnterviewd, waarbij ze hen tevens gevraagd heeft hoe zij de pandemie zelf ervaren hebben en hoe zij de ‘JGZ na corona’ zien.

Een greep uit de resultaten: 

 • Professionals zijn zich ervan bewust dat er mogelijk problematiek is/wordt gemist. Dit haakt in op de mate waarin professionals het vertrouwen hebben om middels alternatieve wijze van contact problemen te signaleren. 
 • Professionals geven aan dat zij na een jaar corona nog steeds in crisisstand verkeren. Een reden hiervoor is de hoge werkdruk met weinig tijd voor zelfreflectie.
 • Het contact tussen de professionals en het MT/de staf en tussen JGZ-professionals en hun ketenpartners inclusief het onderwijs zijn tijdens de corona-pandemie geïntensiveerd en dat willen ze behouden. 

Tijdens deze JGZLive! gaan we graag met jullie in gesprek naar aanleiding van haar onderzoeksresultaten. Zijn ze herkenbaar? Hebben jullie andere ervaringen? En wat staat ons als JGZ te doen na de corona-pandemie? En hoe gaan we dit organiseren met z'n allen? 

Meld je aan

 

 • Dinsdag 6 juli | 15:00 - 16:30 uur

JGZ Live! De GroeiGids

De GroeiGids app is in 2021 vernieuwd: een nieuwe frisse vormgeving en verbeterde navigatie. Ouders vinden in de app antwoord op al hun vragen over gezond opgroeien en opvoeden. Zo ondersteunt de GroeiGids-app alle (aanstaande) ouders in Nederland in elke levensfase met betrouwbare informatie.

Sietske, Jeugdverpleegkundige voor GGD Fryslân en moeder van Tijn (1 jaar):

“Ik adviseer de app vaak aan ouders, ze reageren eigenlijk altijd enthousiast en hun onzekerheid neemt af!”

Wat kunnen ouders met de app?
Met de GroeiGids app kunnen ouders de groei en ontwikkeling van hun kind bijhouden vanaf de zwangerschap tot 18 jaar. Van alle gegevens die zij vastleggen, kunnen ze een album maken als herinnering voor later. In de app vinden ouders betrouwbare opgroei- en opvoedinformatie en een berichtenservice, die op basis van de duur van de zwangerschap of leeftijd van het kind informatieve berichten stuurt.

De GroeiGids app wordt ontwikkeld door 20 samenwerkende GGD- en JGZ-organisaties in heel Nederland. Ouders in deelnemende regio’s vinden in de app ook contactgegevens van de organisatie en een chatknop. Zo stimuleert de app het contact tussen ouders en de jeugdgezondheidszorg.

Maar hoe implementeer je de GroeiGids app binnen je werk voor de JGZ?
Daar gaan we tijdens deze JGZ Live! graag over in gesprek. We geven tips en tricks over hoe je de app in je consult zou kunnen gebruiken en welke ontwikkelingen er nog aan komen (waaronder DIY Van Wiechen en de Slimme Richtlijn Module van TNO).

Check ook de tutorial voor professionals, daar lees je alles over wat ouders van de app kunnen verwachten.

Meld je aan

 

TNO: partner van JGZ Live!

TNO praat jou wekelijks in een kwartiertje bij over de laatste updates rondom innovaties en deelt de nieuwste onderzoeksresultaten.

Zo werkt het:

 1. Meld je gratis aan voor JGZ Live! 
 2. Ontvang een uur voorafgaand aan JGZ Live! de link per mail om de sessie te kunnen bijwonen. 
 3. In anderhalf uur ben je weer helemaal up-to-date en geïnspireerd. 
 4. Bekijk rechts in de balk de impressies van voorgaande edities van JGZ Live!
 5. Bekijk het JGZ Live! overzicht voor recente ideeën en contactpersonen.

 
Tip de redactie

Wil jij een onderwerp aandragen voor JGZ Live!? Of wil je meer informatie? Neem dan contact op met NCJ-adviseur en changemaker Ellen-Joan Wessels via ejwessels@ncj.nl.

Deel dit met je netwerk

Impressies JGZ Live!

Heb je JGZ Live! gemist en wil je weten wat er besproken is? Bekijk hier de presentaties per meeting terug. 

 • 16 juni 2021 - Stiltehuisjes

Bekijk de presentatie 'Stiltehuisjes'.  

Bekijk de presentatie van het 'Academisch kwartier'.

 • 8 juni 2021 - Rookvrij opgroeien.

Bekijk de presentatie 'Rookvrij opgroeien'. 

 • 2 juni 2021 - Gelijke kansen in jeugdgezondheid. Wat staat de JGZ te doen?

Bekijk de presentatie 'Gelijke kansen in de JGZ'

 • JGZ Live! 25 mei 2021

Bekijk de presentatie Beslishulp signaleringsinstrumenten in de JGZ en het sociale domein en de bijlagen Vragenlijst ARI-CP, Vragenlijst LSVG, Vragenlijst SDQ en Vragenlijst RCADS

 • JGZ Live! 18 mei 2021

Bekijk de presentatie Blended werken.

Contactpersoon

Ellen-Joan Wessels

Telefoon: 06 - 13 27 67 62

E-mail: ejwessels@ncj.nl