Nieuws 28 oktober 2021

Impact van corona op de gezondheid van kinderen en jongeren

De coronacrisis heeft grote impact op de gezondheid van kinderen en jongeren in Nederland. Zowel het virus zelf als de maatregelen die zijn genomen om het virus in te dammen hebben hieraan bijgedragen. Het NCJ heeft de gevolgen in kaart gebracht.

Het onderzoek bestond uit een literatuuronderzoek (rapid review), wat een actueel overzicht opleverde van gepubliceerde studies en rapporten uit de periode maart 2020 tot en met juli 2021. Deze kennis helpt om richting te geven aan beleid, onderzoek en handelen in de praktijk.

Uit het onderzoek blijkt dat veel uitspraken die gedaan worden nog weinig wetenschappelijk onderbouwd zijn. Er is voornamelijk onderzoek gedaan naar aantallen. Onderzoek naar onderliggende mechanismen is nog zeer beperkt. Daarnaast worden naast negatieve gevolgen van de coronacrisis ook een aantal positieve gevolgen gevonden. Ten slotte valt op dat verschillende signalen van JGZ-professionals over mogelijke gevolgen van de coronacrisis nog onvoldoende onderzocht lijken te zijn.

DOWNLOAD HET RAPPORT>

Project ‘Alle kinderen in beeld tijdens de Covid-19 pandemie’

Het onderzoek ‘Impact van corona op de gezondheid van kinderen en jongeren’ is onderdeel van het door VWS gefinancierde project ‘Alle kinderen in beeld tijdens de Covid-19 pandemie’. In dit project werkt het NCJ aan het bieden van inzichten in hoe de JGZ alle kinderen in beeld kan houden ondanks alle Covid-19-maatregelen. Ontwikkelingen rond dit project en Covid-19 kun je volgen in het themadossier Coronavirus.

Landelijk Adviesteam Corona JGZ

Het landelijk corona adviesteam wordt vertegenwoordigd door GGD GHOR Nederland, ActiZ Jeugd, AJN, V&VN, CPZ en het NCJ. Het adviesteam komt regelmatig samen en behandelt vragen en signalen uit het veld. Op basis hiervan komen er updates op het landelijk beleid uit. Heb je vragen of opmerkingen rondom het landelijke beleid voor de JGZ? Neem contact op met het landelijk adviesteam via corona@ncj.nl.

Meer weten?

Linda van den Haak

communicatieadviseur

Lees meer over Linda van den Haak

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.