JGZ en heropening kinderopvang en scholen

Met de heropening van de kinderopvang, basisscholen en het speciaal basisonderwijs (per 11 mei 2020) ontstaan veel vragen over wat kan en mag binnen de overheidsmaatregelen, de RIVM-richtlijnen en de omgang met en verzorging van kinderen. Als jeugdgezondheidszorg kunnen we de kinderopvang en het onderwijs een helpende hand toesteken en de krachten bundelen.

De JGZ kan een belangrijke rol vervullen bij het heropenen van de kinderopvang en scholen. Bekijk:

Veel JGZ-organisaties bieden kinderopvang en scholen al informatie over waarover zij hen kunnen bevragen, en waarover JGZ-organisaties kunnen adviseren.

De heropening van de kinderopvang en scholen, onder het regime van de RIVM-richtlijnen en protocollen vanuit de landelijke onderwijsorganisaties, is nieuw terrein. Als JGZ-professionals krijgen we nieuwe vragen voorgelegd. Door de antwoorden op deze vragen te delen, kunnen we elkaar helpen de rol van de jeugdgezondheidszorg in de samenwerking met kinderopvang en scholen rond de heropening inhoud te geven. Door kennis te delen helpen we elkaar de jeugdgezondheidszorg snel in positie te brengen in het contact met de kinderopvang en scholen. We voorkomen zo ook dat wielen telkens opnieuw uitgevonden moeten worden.

Online themabijeenkomsten JGZ & onderwijs
Het NCJ organiseert regelmatig contact tussen jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen die betrokken zijn bij de samenwerking met scholen rond de heropening en over onderwijs onder het corona-regime. Aan een eerste online gesprek namen ruim 24 jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen deel. In dit gesprek hebben we besproken hoe in het contact tussen JGZ-organisaties en scholen duidelijk wordt wat de JGZ rond de heropening van de scholen kan betekenen en zijn binnengekomen vragen en de daarop mogelijke antwoorden besproken. Bekijk de agenda voor onze online bijeenkomsten

Testbeleid voor medewerkers
Het testbeleid voor medewerkers binnen de kinderopvang en het onderwijs staat online. Bekijk daarnaast ook de factsheet en deze video voor medewerkers van het onderwijs en de kinderopvang. 

Vragen en antwoorden 
Antwoorden op vragen uit de praktijk rond de heropening van de kinderopvang, scholen en samenwerking tussen de JGZ en het onderwijs vind je op onze vraag en antwoord pagina. Staat jouw vraag met antwoord er niet tussen? Mail jouw vraag naar corona@ncj.nl. Heb je zelf informatie die je met collega’s in het land wilt delen, stuur deze dan aan corona@ncj.nl.

Bekijk ook:

  • www.ggdsamengezond.nlGGD Gelderland-Midden en GGD Noord- en Oost-Gelderland lanceerden op 7 mei jl. de website www.ggdsamengezond.nl. Met informatie over de geldende regels en richtlijnen voor uiteenlopende sectoren van de samenleving, waaronder het onderwijs. Belangstellende andere GGD-en kunnen ook in de website participeren.
  • Lesopafstand.nl met betrouwbare informatie over onderwijs op afstand en weer op school op.
  • GGD IJsselland heeft een webinar georganiseerd met als thema: Opstarten ten tijde van corona. Dit webinar was bedoeld voor (speciaal) basisonderwijs en de kinderopvang die op dit moment voorbereidingen treffen voor het opstarten op 11 mei. De webinar (45 minuten) is terug te kijken op YouTube.

Deel dit met je netwerk

Handen wassen met de wasbeer

Corona voorlichting

Het is belangrijk het coronavirus en alle maatregelen eromheen op een begrijpelijke manier uit te leggen aan kinderen. Daarom heeft de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) speciaal voor kinderen voorlichting over het virus gemaakt, in samenwerking met het RIVM, het Erasmus Medisch Centrum en Hogeschool Utrecht. De HU werkte ook al mee aan tips voor de communicatie aan tieners.

Bekijk de video's 

Contactpersoon

Mark Weghorst

Telefoon: 06 - 25 39 01 13

E-mail: mweghorst@ncj.nl