
Een stille crisis in Nederlandse gezinnen; ouderschap zwaar onder druk
De druk op de Nederlandse gezinnen neemt alsmaar toe. Het NCJ maakt zich grote zorgen over hun (financiële) gezondheid.
Nieuws 23 november 2022
We horen graag de ervaringen en meningen van ouders over hun draagkracht. Er spelen momenteel veel zaken die de draagkracht van ouders kunnen beïnvloeden. Daarom kunnen ouders vanaf 24 november de Balansmeter weer invullen. Help je mee met het verspreiden van de Balansmeter onder ouders?
Om zicht te krijgen op hoe het gaat met (aanstaande) ouders, wordt de vragenlijst van de Balansmeter gebruikt. Deze vragenlijst voor ouders bevat 10 vragen waarmee we zicht krijgen op de draagkracht en draaglast van (aanstaande) ouders op dit moment. Onderdeel hiervan is de vraag: heb je wel eens zorgen over geld? Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 2 minuten. De Balansmeter kan van 24 november tot en met 15 december 2022 worden ingevuld.
Laat beide ouders de Balansmeter invullen; dit leidt vaak tot een mooi gesprek over ouderschap met elkaar.
We hopen natuurlijk dat de Balansmeter door veel ouders wordt ingevuld. Wil jij ons helpen met het verspreiden van de vragenlijst onder ouders? Print de poster en bekijk onze tips en deelbare berichten.
De Balansmeter is op systematische wijze ontwikkeld door de Universiteit Utrecht in samenwerking met ouders, praktijk en wetenschap en bedoeld om het ouderperspectief een stem te geven.
Het ouderschap is één van de grootste uitdagingen van het leven. Investeren in een positieve beleving van het ouderschap is een belangrijke beschermende factor voor het veilig en gezond opgroeien van kinderen. Ouderschap is één van de vier pijlers uit de landelijke, sectorbrede JGZ Preventieagenda.
In oktober is een tweede peiling gedaan onder professionals over geldzorgen met de volgende vragen: Zien we als professionals inderdaad meer mensen met financiële problemen? Hebben wij het zelf wellicht ook financieel zwaarder gekregen?
De druk op de Nederlandse gezinnen neemt alsmaar toe. Het NCJ maakt zich grote zorgen over hun (financiële) gezondheid.
Op 11 oktober overhandigden we de eerste Nederlandse ‘Staat van het Gezin’ aan minister van Gennip. Dit onderzoek laat zien dat gezinnen een enorme balanceeract uitvoeren: 89% van de gezinnen vindt Nederland een fijn land om in te leven, maar toch is het leven van ouders die werk, gezin en zorg combineren niet altijd even fijn.
"*" geeft vereiste velden aan
Jeugdcriminaliteit is een complex probleem dat niet alleen door politie en justitie kan worden aangepakt. Professionals in het sociaal domein spelen een cruciale rol bij vroegsignalering en het voorkomen van afglijden naar criminaliteit. Het voorkomen van jeugdcriminaliteit vereist een proactieve benadering waarbij professionals signalen leren herkennen en adequaat reageren.
Terwijl nieuwe verkiezingen voor de deur staan, staat het politieke en maatschappelijke debat momenteel bol van het onderwerp 'bestaanszekerheid'. Als JGZ ontmoeten jullie elke dag vele jeugdigen en hun ouders en/of opvoeders. Welke signalen pik jij als professional op over geldzorgen bij jeugdigen, ouders en/of opvoeders? Het NCJ presenteert een vragenlijst die 10 korte vragen bevat over het signaleren van geldzorgen en de wensen en mogelijkheden om iets met deze signalen te doen.
Naast de maternale kinkhoestvaccinatie biedt de JGZ vanaf oktober ook de maternale griepvaccinatie aan zwangeren aan. Het NCJ heeft een registratieprotocol gemaakt die beschrijft welke BDS-elementen gebruikt worden voor de registratie van de maternale vaccinaties.