Een stille crisis in Nederlandse gezinnen; ouderschap zwaar onder druk
De druk op de Nederlandse gezinnen neemt alsmaar toe. Het NCJ maakt zich grote zorgen over hun (financiële) gezondheid.
Nieuws 23 november 2022
We horen graag de ervaringen en meningen van ouders over hun draagkracht. Er spelen momenteel veel zaken die de draagkracht van ouders kunnen beïnvloeden. Daarom kunnen ouders vanaf 24 november de Balansmeter weer invullen. Help je mee met het verspreiden van de Balansmeter onder ouders?
Om zicht te krijgen op hoe het gaat met (aanstaande) ouders, wordt de vragenlijst van de Balansmeter gebruikt. Deze vragenlijst voor ouders bevat 10 vragen waarmee we zicht krijgen op de draagkracht en draaglast van (aanstaande) ouders op dit moment. Onderdeel hiervan is de vraag: heb je wel eens zorgen over geld? Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 2 minuten. De Balansmeter kan van 24 november tot en met 15 december 2022 worden ingevuld.
Laat beide ouders de Balansmeter invullen; dit leidt vaak tot een mooi gesprek over ouderschap met elkaar.
We hopen natuurlijk dat de Balansmeter door veel ouders wordt ingevuld. Wil jij ons helpen met het verspreiden van de vragenlijst onder ouders? Print de poster en bekijk onze tips en deelbare berichten.
De Balansmeter is op systematische wijze ontwikkeld door de Universiteit Utrecht in samenwerking met ouders, praktijk en wetenschap en bedoeld om het ouderperspectief een stem te geven.
Het ouderschap is één van de grootste uitdagingen van het leven. Investeren in een positieve beleving van het ouderschap is een belangrijke beschermende factor voor het veilig en gezond opgroeien van kinderen. Ouderschap is één van de vier pijlers uit de landelijke, sectorbrede JGZ Preventieagenda.
In oktober is een tweede peiling gedaan onder professionals over geldzorgen met de volgende vragen: Zien we als professionals inderdaad meer mensen met financiële problemen? Hebben wij het zelf wellicht ook financieel zwaarder gekregen?
De druk op de Nederlandse gezinnen neemt alsmaar toe. Het NCJ maakt zich grote zorgen over hun (financiële) gezondheid.
Op 11 oktober overhandigden we de eerste Nederlandse ‘Staat van het Gezin’ aan minister van Gennip. Dit onderzoek laat zien dat gezinnen een enorme balanceeract uitvoeren: 89% van de gezinnen vindt Nederland een fijn land om in te leven, maar toch is het leven van ouders die werk, gezin en zorg combineren niet altijd even fijn.
"*" geeft vereiste velden aan
''Ik sta in een luxe wijk, voor een goed onderhouden twee-onder-een-kap woning. Maar een voordeur zegt niets over de ellende die zich daarachter afspeelt'', vertelt VoorZorg Verpleegkundige Saskia Slikkerveer – Vogel in vakblad VROEG over een moeder die in haar jonge leven veel teleurgesteld, gebruikt, misbruikt, afgedankt en weggestuurd is.
De nieuwe JGZ-richtlijnenwebsite is vanaf nu beschikbaar. Benieuwd wat er is veranderd? Neem snel een kijkje!
Wat zijn de gevolgen voor de ontwikkeling van het jonge kind als ouders veel met hun smartphone bezig zijn? Wat betekent dit voor de taal, voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en het gedrag van baby en peuter? Wat zeggen de laatste onderzoeken hierover en hoe bespreek je dit als zorgprofessional? Volg de nieuwe e-learning.