Nieuws 12 oktober 2022

Gezinnen balanceren meer dan ooit tevoren

Op 11 oktober overhandigden we de eerste Nederlandse ‘Staat van het Gezin’ aan minister van Gennip. Dit onderzoek laat zien dat gezinnen een enorme balanceeract uitvoeren: 89% van de gezinnen vindt Nederland een fijn land om in te leven, maar toch is het leven van ouders die werk, gezin en zorg combineren niet altijd even fijn.

Hoe staat het met de 2,6 miljoen Nederlandse gezinnen?

Eerder dit jaar deden het NCJ, Voor Werkende Ouders en mediaplatform WIJ onderzoek onder ouders. Verreweg de grootste uitdaging voor gezinnen is de combinatie werk en gezin (90%). Ouders maken zich daarnaast zorgen over de oplopende gas- en energieprijzen (57%), de kwaliteit van het onderwijs (53%), duurzaamheid en het milieu (48%), hun energie en slaap (43%) en kansenongelijkheid (41%).

“We moeten de eindjes echt aan elkaar knopen. Ik ben al meer gaan werken, maar dat levert niet zoveel extra’s op. Alles zorgt voor veel stress en spanningen thuis. Dat merken de kinderen ook. Ik voel me daar heel schuldig over.” – Karen, moeder van 2 kinderen

Qua voorzieningen geeft 48% van de ouders aan dat Nederland het goed geregeld heeft, daarentegen vindt 45% dat het beter kan. Het overgrote deel van de ouders (79%) geven aan dat ze vinden dat de politiek te weinig doet op het gebied van ouderschap.

“Ik heb niet het gevoel dat ze aan ouders en kinderen denken in Den Haag. Ook al denk ik wel dat het mij en mijn kinderen heel erg zou helpen. Gewoon een beetje steun, maakt al een heleboel verschil. Maar niet alleen de overheid kan helpen. Iedereen kan wat doen.” – Achmed, vader van 4 kinderen

90%

vindt de combinatie werk en gezin de grootste uitdaging

View link

57%

maakt zich zorgen over de oplopende inflatie en energieprijzen

View link

79%

mist aandacht voor ouderschap in de politiek

View link

De wereld op zijn kop

Sinds het huidige onderzoek is er een hoop gebeurd; de wereld staat momenteel op zijn kop. De druk is nu hoger dan ooit. Ouders maken zich zorgen over hun bestaanszekerheid en over de toekomst van henzelf, maar vooral ook over die van hun kinderen. De drie organisaties pleiten daarom voor een nieuw sociaal contract: een waar gezinnen en huishoudens centraal staan.

Overhandiging Staat van het Gezin

Met deze dringende oproep hebben het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, Voor Werkende Ouders en mediaplatform WIJ de uitkomsten van de eerste Nederlandse ‘Staat van het Gezin’ overhandigd aan minister van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Bekijk hier de volledige versie van De Staat van het Gezin

Vragen?

Heb je vragen over (de uitkomsten van) De Staat van het Gezin? Neem dan contact op met Marjet Winsemius, directeur Voor Werkende Ouders, via 06 – 4600 4437.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.