
Handreiking ‘Omgaan met armoede op scholen’
Bekijk de handreiking 'Omgaan met armoede op scholen'. Handreiking voor primair en voortgezet onderwijs.
Nieuws 17 oktober 2022
Aan het begin van dit jaar heeft het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) een peiling gehouden onder professionals die werken met jeugdigen, ouders en/of opvoeders en onder ouders zelf om erachter te komen in welke mate Nederlandse gezinnen geldzorgen hebben en welke signalen professionals oppikken. De afgelopen maanden is de inflatie nog verder gestegen en is het aantal gezinnen dat hierdoor in de problemen kwam verder gegroeid. Wij willen nogmaals de professionals bevragen door het uitzetten van een tweede peiling om te zien hoe de situatie nu, een half jaar later, is. Zien we als professionals inderdaad meer mensen met financiële problemen? Hebben wij het zelf wellicht ook financieel zwaarder gekregen? Graag roepen wij je op om deze vragenlijst onder zoveel mogelijk professionals te delen!
Het NCJ hoopt op zoveel mogelijk reacties zodat zij aan de landelijke en lokale politiek kunnen laten zien wat jullie dagelijks in de praktijk tegenkomen. Een reëel verhaal in plaats van een idee hoe het zal zijn.
Welke signalen pikken professionals die werken met kinderen, ouders en/of opvoeders op over geldzorgen? Deze vragenlijst voor professionals bevat 10 vragen over het signaleren van geldzorgen en de wensen en mogelijkheden om iets met deze signalen te doen. De vragenlijst kan tot en met maandag 7 november worden ingevuld. Daarna worden de resultaten gedeeld via www.ncj.nl.
Wat zien en merken de professionals?
Hoe handelingsbekwaam voelen de professionals zich?
Bekijk het rapport ‘Geen gezin de dupe van financiële problemen’ met alle resultaten of bekijk de factsheet ‘Een stille crisis in Nederlandse gezinnen: wie heeft nog bestaansrecht?’.
We hopen dat zoveel mogelijk professionals de vragenlijst invullen. Help jij ook mee om deze onder de aandacht te brengen? Dat kan bijvoorbeeld door berichten van het NCJ te delen:
Of maak gebruik van onderstaande middelen om zelf een bericht te maken voor professionals:
"*" geeft vereiste velden aan
Bekijk de handreiking 'Omgaan met armoede op scholen'. Handreiking voor primair en voortgezet onderwijs.
Bekijk de handreiking 'Omgaan met armoede in de jeugdgezondheid. Een handreiking voor professionals in het sociaal domein.
In de handreiking ‘Omgaan met kinderarmoede in de jeugdgezondheid’ beschrijven de lectoren Mariëtte Lusse en Annelies Kassenberg, samen met Petra Kletter concrete werkwijzen voor het Signaleren, het Ondersteunen en het Stimuleren (de S.O.S -aanpak) bij kinderarmoede.
Afgelopen vrijdag heeft de Commissie Sociaal Minimum het eerste deel van het rapport ‘Een zeker bestaan. Naar een toekomstbestendig stelsel van het sociaal minimum’, overhandigd aan minister Schouten (SZW). NCJ-adviseur Soler Berk maakt deel uit van de commissie en vertelde hierover bij EenVandaag.
In dit artikel deelt Petra Kletter (NCJ) ervaringen, inzichten en resultaten rondom de incompany training ‘Armoede’.
Kinderarmoede is een 'wicked problem' dat niet simpelweg door één organisatie op te lossen is. Niet in de laatste plaats omdat de ondersteuning voor gezinnen in armoede al bijna net zo complex is. Toch is het mogelijk om de krachten op een slimme manier te bundelen in de strijd tegen kinderarmoede én daarbij uit te gaan van wat een gezin nodig heeft. Een nieuw pragmatisch stappenplan helpt professionals hierin op weg.
“Wat is randvoorwaardelijk nodig voor professionals om bij signalering van geldzorgen door te verwijzen naar een passende instantie?”
Toen mijn zwager uit Zuid-Afrika op bezoek was in Nederland vertelde ik hem over de scholingen (kinder)armoede die ik geef aan professionals. Mijn zwager keek mij vragend aan en zei: “Maar Peetje, in Nederland is toch helemaal geen sprake van armoede?!”
We hoeven de kranten maar open te slaan en het woord ‘crisis’ vliegt je om de oren. Voor alles wat niet lekker lijkt te gaan in dit land, creëren we inmiddels een crisis.