Healthy village

'It takes a healthy village to raise a healthy child'. Wat kun jij als JGZ-professional, pleitbezorger van kinderen, bijdragen aan het gezond opgroeien en opvoeden van de jeugd in zijn omgeving? In samenwerking met een bevlogen groep artsen M&G ontwikkelden we de animatievideo 'Gezondheid binnen en buiten de spreekkamer'.

Op deze pagina delen we deze animatievideo. En nodigen we je uit om het gedachtegoed van de video, met de hieronder beschikbaar gestelde materialen, bespreekbaar te maken in jouw organisatie. Dat kan bijvoorbeeld door een interne sessie (lunch, online meeting etc.) te organiseren.

Gedachtegoed van de 'healthy village'

Wil preventie impact hebben moeten we meer rekening houden met de sociale en fysieke omgeving waarin gezinnen leven, wonen en werken. Bij het optimaliseren van het gezondheidsvermogen spelen twee perspectieven die nauw met elkaar samenhangen:

  1. het voorkomen van gezondheidsverschillen
  2. het vergroten van gezondheidsvaardigheden

Om dit gezondheidsvermogen te realiseren is preventie op het individu alleen niet voldoende. Het vraagt om een integrale benadering in de context van de leer- en leefomgeving. Het vermogen om gezond te blijven of worden is niet alleen een individuele aangelegenheid maar een taakstelling voor de maatschappij. “It takes a healty village to raise a healthy child”. De JGZ speelt hierin als expert op alle drie niveaus van preventie (selectief- geïndiceerd en universeel) een belangrijke rol. 

Lees meer over 'gezondheidsvermogen' >

Deel dit met je netwerk

Gezondheid

Gezondheid is één van de vier pijlers uit de landelijke, sectorbrede JGZ Preventieagenda.

Bekijk de pijler gezondheid > 

Hoe creƫer je een gezonde eetomgeving rondom scholen?

Hoe creëer je samen een gezondere eetomgeving in en rondom vo- en mbo-scholen?? Met dat doel hield JOGG anderhalf jaar een pilot in drie JOGG-gemeenten. JOGG-projectmedewerker Miriam Mühl gaat in op de voorgeschiedenis, de voornaamste lessen uit de pilot en het vervolg. Bekijk de factsheet

Contactpersoon

Ellen-Joan Wessels

Telefoon: 06 - 13 27 67 62

E-mail: ejwessels@ncj.nl