VoorZorg

VoorZorg is een intensief huisbezoek programma voor (zeer) kwetsbare vrouwen die zwanger zijn en te maken hebben met een opeenstapeling van problemen.

Implementatie

Wil jouw gemeente of organisatie aan de slag met VoorZorg? Om VoorZorg aan te kunnen bieden moet je als organisatie aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag VoorZorg alleen worden uitgevoerd door gecertificeerde VoorZorgverpleegkundigen en heb je een licentie voor VoorZorg bij het NCJ. Het NCJ draagt zorg voor onder andere het landelijk beheer van VoorZorg, onderzoek en doorontwikkeling.

Bekijk het implementatieplan VoorZorg voor JGZ-organisaties

Landelijk beheer door het NCJ

Het NCJ is verantwoordelijk voor de doorontwikkeling, kwaliteitsborging, programma-integriteit en communicatie over VoorZorg. Het NCJ sluit met de organisaties die VoorZorg uitvoeren een overeenkomst af. Aangesloten organisaties hebben toegang tot producten, diensten en activiteiten van het NCJ om VoorZorg optimaal uit te voeren te implementeren:

  • Een website en een besloten online omgeving met extra informatie en materialen ten behoeve van een stevige implementatie en uitvoering.
  • Actuele informatie over VoorZorg.
  • De (geaccrediteerde) basisopleiding en bijscholing van VoorZorgverpleegkundigen.
  • Bijeenkomsten voor de betrokkenen bij VoorZorg, zoals de co√∂rdinatoren, een klankbordgroep en waar nodig werkgroepen.
  • Ondersteuning bij de implementatie en uitvoering (vraagbaakfunctie).
  • Kwaliteitsborging activiteiten zoals regionale uitvoerings gesprekken, een monitor en hercertificering van VoorZorg verpleegkundigen.
  • Inventarisatie en uitvoering van (door)ontwikkeling van VoorZorg.
  • Onderzoek naar VoorZorg in samenwerking met onderzoeksinstituten universiteiten.
  • Verkenning van kansen om JGZ-interventies te versterken en te verbinden.

Ook aan de slag met VoorZorg?

Opleiding VoorZorgverpleegkundigen

VoorZorg mag alleen worden uitgevoerd door gecertificeerde VoorZorgverpleegkundigen. Verpleegkundigen volgen hiervoor de basisopleiding VoorZorg. Deze bestaat uit een basistraining, zwangerschaps-, baby- en peutermodule. De basisopleiding tot VoorZorgverpleegkundige wordt uitgevoerd door de NSPOH. Aanmelden voor de opleiding kan op de website van de NSPOH. Hier is tevens meer (praktische) informatie te vinden over de opleiding, zoals de toelatingseisen, opleidingskosten en geplande data.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.