Onderwerp

JGZ Richtlijnen

De JGZ houdt de kwaliteit van haar vakmanschap hoog met evidence-based practice richtlijnen.

Implementatie

Implementatie van richtlijnen gaat niet vanzelf. Voor landelijke toepassing van richtlijnen zijn structurele implementatie activiteiten noodzakelijk. Het NCJ ondersteunt JGZ-professionals en JGZ-organisaties bij de invoering van JGZ Richtlijnen en stimuleert activiteiten voor borging en monitoring.

Speerpunten

Alle activiteiten en producten zijn erop gericht belemmerende factoren bij JGZ Richtlijnimplementatie te verminderen en bevorderende factoren te stimuleren. Vaak is er tijdens de ontwikkeling van een richtlijn al aandacht voor deze factoren. De aanpak van het NCJ heeft verschillende onderdelen:

  • Tools en interactie. Beschikbaarheid van een landelijke implementatietoolkit, gevuld met implementatieproducten bij elke JGZ Richtlijn en tools ter ondersteuning van het generieke implementatieproces. Daarnaast organiseert het NCJ werksessies en bijeenkomsten voor een netwerk van implementatiefunctionarissen. Buiten bijeenkomsten om wordt interactie binnen het netwerk gestimuleerd via een LinkedIn groep.
  • Informatie voor jeugdigen en ouders. Met foldermateriaal en content via kanalen als Groeigids.nl en Thuisarts.nl wordt relevante informatie uit JGZ Richtlijnen aangeboden aan jeugdigen en ouders. Meer bronnen voor ouders
  • Ondersteuning gebruikers. Er wordt op dit moment gewerkt aan een nieuwe JGZ-richtlijnenwebsite die gebruiksvriendelijker is. Het NCJ stimuleert kwaliteitsborging op de werkvloer en vergroot toepassingsmogelijkheden met onder andere digitale leeromgevingen als de JGZ Academie en het JGZ Richtlijnenspel.

Implementatietoolkit

Het NCJ wil de implementatie van JGZ Richtlijnen vergemakkelijken en faciliteert daarom een implementatietoolkit. Deze toolkit biedt ondersteuning bij het efficiƫnt en impactvol toepassen van JGZ Richtlijnen in de praktijk tijdens verschillende implementatiefasen. Voor het ontwikkelen en monitoren van regionale implementatieplannen biedt het NCJ een aantal richtlijn overstijgende producten:

Het aanbod in de toolkit is te gebruiken door professionals, staf- en beleidsmedewerkers en managers.

In deze animatie (2:14 min) worden de inhoud en toepassingsmogelijkheden van de toolkit toegelicht.

Overzicht van toolkitproducten

Implementatieproducten zijn ook te downloaden via de startpagina van de JGZ Richtlijnen.

Dankzij subsidies van ZonMw biedt het NCJ sinds 2012 diverse tools en activiteiten aan die het gebruik van JGZ Richtlijnen ondersteunen en bevorderen.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.