Transitie naar modulaire JGZ Richtlijnen
Om jeugdigen en ouders de beste zorg te kunnen geven, is het belangrijk dat de JGZ Richtlijnen gebaseerd zijn op de laatste wetenschappelijke inzichten en inzichten uit de praktijk. Voor herziening, onderhoud en betere toegankelijkheid van de JGZ richtlijnen worden daarom de komende jaren (2023-2026) bestaande en nieuwe richtlijnen in kleinere eenheden, zogenaamde modules, opgedeeld. Dat maakt het makkelijker onderdelen te updaten zonder de hele richtlijn te herzien. Nieuwe kennis kan hierdoor sneller verwerkt worden in de richtlijnen en geïmplementeerd worden in de praktijk.
Werken met clusters
Het omzetten van de JGZ Richtlijnen naar modules en het herzien van verschillende richtlijnen gebeurt de komende jaren (2023-2026) in fases. Dit doen we door te werken met clusters. Alle JGZ Richtlijnen zijn onderverdeeld in vijf clusters:
- Cluster: Opvoeden & Ondersteunen
- Cluster: Groei & Voeding
- Cluster: Psychosociaal & Gedrag
- Cluster: Ontwikkeling & Zintuigen
- Cluster: Het Lichaam
Ben je benieuwd welke richtlijn onder welk cluster valt? Bekijk hieronder het overzicht of download de pdf.
Clusters JGZ Richtlijnen
In de clusters zitten vertegenwoordigers met een mandaat voor 3 tot 6 jaar namens de beroepsverenigingen, zodat er een continue cyclus ontstaat en een vaste structuur geborgd kan worden.
Werkwijze clusters
Ook na de het omzetten naar richtlijnmodules verloopt het onderhoud van de richtlijnmodules via deze clustering. Elk cluster wordt verbonden met een clusterwerkgroep. De leden van de clusterwerkgroep adviseren bij het ontwikkelen of herzien van alle JGZ-richtlijnmodules in het cluster. Maar adviseren bijvoorbeeld ook welke JGZ-richtlijnmodules binnen het cluster een update nodig hebben. Minimaal de helft van een clusterwerkgroep bestaat uit JGZ-professionals zodat de aanbevelingen goed aansluiten op de dagelijkse werkzaamheden. Naast JGZ-professionals wordt de clusterwerkgroep aangevuld met een richtlijnontwikkelaar, kennisexperts op het overkoepelende thema en worden er ouders en jeugdigen betrokken.
De richtlijnontwikkelaars zorgen in het cluster o.a. voor de methodologische expertise, voeren het literatuuronderzoek uit voor de herziening/ontwikkeling van de richtlijnmodules en schrijven de teksten.
In de flexibele schil zitten (JGZ-)professionals met expertise op een specifiek onderwerp. De clusterwerkgroepleden kunnen vrijblijvend contact opnemen met de deelnemers in de flexibele schil voor advies en afstemming.
In de toekomst zal er ook een clusterwerkgroep overstijgend overleg ingericht worden. Het NCJ heeft als regievoerder en voorzitter van dit overleg de taak om het overzicht tussen en de voortgang van de verschillende clusterwerkgroepen te bewaken.
Gedurende de transitieperiode blijft het NCJ samen met ZonMw in gesprek met de JGZ beroepsverenigingen, JGZ managers, RAC-leden, clusterwerkgroepleden, richtlijnontwikkelaars, implementatie functionarissen en JGZ-professionals over eventuele knelpunten die door de transitie kunnen ontstaan in de praktijksituatie.