Voor professionals

Grijp je kans! Nu kun je iets betekenen voor de preventie van psychische problematiek bij jongeren. 

Er is op dit moment extra urgentie op het thema mentale gezondheid bij jongeren door de effecten van de Coronacrisis. Zij ervaren vaak meer dan andere leeftijdsgroepen, mentale gezondheidsproblemen zoals eenzaamheid, somberheid en stress. Daarom is het belangrijk dat we, naast aandacht voor de jongeren die al problemen hebben, ook extra aandacht hebben voor preventie.  

Ontwikkeling

Samen met jongeren, docenten, psycholoog Steven Pont en het Nederlands Instituut van Psychologen hebben jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en adviseurs gezondheidsbevordering van GGD regio Utrecht het lesmateriaal ‘Je Brein de Baas?!’ ontwikkeld. We hebben dit in samenwerking met het NCJ gedaan en met dekking van alle JGZ-organisaties in Nederland. De les is bedoeld en beschikbaar voor alle scholen in Nederland. Dus ook de scholen in jouw regio. We hebben al het materiaal zo gemaakt dat het aan te passen is met de gegevens en het logo van je eigen organisatie. Het materiaal is hieronder te downloaden. 

Lesmateriaal

Het lesmateriaal bestaat uit de volgende onderdelen: 

  1. Een docentenhandleiding met achtergrondinformatie met per module een beschrijving van de opdrachten, linkjes naar de films en informatie voor de docent met suggesties voor verbindende teksten.
  2. Een voorbeeldbrief voor ouders.
  3. Module opdrachten met een informatiebrief voor leerlingen over waar zij terecht kunnen voor hulp.
  4. Een flyer met korte achtergrondinformatie over de les.

Downloads


Download het gratis lespakket>

Bekijk de animatiefilmpjes >

 

Promoten

Wij hopen dat de JGZ en de adviseurs gezondheidsbevordering samen de lead nemen om dit materiaal te promoten op de scholen waar zij werkzaam zijn. Met ‘Je Brein de Baas!?’ kunnen alle docenten zonder veel voorbereiding aan de slag. Door het materiaal van eigen logo’s en lokale informatie te voorzien, kunnen de JGZ-organisaties het materiaal onder eigen naam implementeren. Dit vergroot de eigen zichtbaarheid en toegankelijkheid.  

Wat zou het mooi zijn als alle VO-scholen in Nederland gebruik gaan maken van “Je brein de Baas?!". Willen jullie het lesmateriaal actief onder de aandacht brengen bij jullie eigen scholen? Het kan zijn dat scholen naar aanleiding van deze lessen contact met je zoeken over leerlingen die in de knel zitten. Wij verwachten dat het scholen kan helpen als de JGZ hen ondersteunt bij het opvangen van jongeren die extra aandacht of zorg nodig hebben. De gezonde school adviseur kan hen ondersteunen in hoe zij dit thema structureel kunnen inbedden in hun schoolbeleid.

Meer weten? 

Voor vragen over het lesmateriaal Je Brein de Baas?! stuur een mail naar gezondeschool@ggdru.nl

 

Deel dit met je netwerk

Workshop 'Je Brein de Baas?!'

Op 23 april 2021 was er een drukbezochte workshop over het gebruik van het nieuwe lesmateriaal 'Je Brein de Baas?!'. Heb je het gemist of wil je iets terugkijken?

Filmpje Steven Pont

In dit korte filmpje geeft Steven Pont (ontwikkelingspsycholoog) meer informatie over de psychologische achtergrond van dit lesmateriaal.

Bekijk hier

Contactpersoon

Mark Weghorst

Telefoon: 06 - 25 39 01 13

E-mail: mweghorst@ncj.nl