Nieuws 26 januari 2023

Peiling Balansmeter: praat met ouders over balans

Hoe staat het met de draagkracht en draaglast van ouders? Welke invloed heeft de oorlog in Oekraïne, de nasleep van corona en de torenhoge inflatie op hun balans? Het NCJ bracht dit in kaart door middel van de zesde peiling met de Balansmeter. 

In de periode van 6 november tot en met 15 december 2022 heeft het NCJ een zesde peiling uitgevoerd met de Balansmeter. De Balansmeter is ingevuld door 2.016 (aanstaande) ouders en bevat 8 vragen om inzicht te krijgen in de draaglast en draagkracht van (aanstaande) ouders. Vanaf de vijfde peiling hebben we een extra vraag opgenomen over geldzorgen en ook hebben we de postcode van ouders gevraagd wat ons inzicht per regio heeft opgeleverd.

Resultaten

De peilingen met de Balansmeter laten ons zien dat triggers zoals corona en de oorlog in Oekraïne invloed hebben op de draagkracht en draaglast van ouders. Wanneer je het in een rapportcijfer zou uitdrukken geven ouders hun balans in deze peiling een 5,5. In de periodes dat we dachten terug te gaan naar ‘normaal’ was dit een 6,4 en in de tijd vóór corona een 7,9. Aan de bufferkant speelt informele steun een rol. Terwijl we als maatschappij alles in huis hebben voor een brede welvaart en een gelukkige en gezonde jeugd (zoals ook NCJ-directeur Igor Ivakic in zijn blog benoemt) is het in termen van preventie zaak om de balans en/of buffer voor ouders op orde te hebben. Hiermee kunnen ouders hun opvoedtaak aan en beïnvloeden ze het welzijn van hun kind.

Factsheet

Benieuwd naar de cijfers en het aantal ingevulde Balansmeters in jouw regio? In de factsheet laten we zien hoe de balansmeter is ingevuld vanuit de verschillende provincies, hoe de provinciale verschillen zijn op het gebied van zorgen over geld. Hoe ouders hun balans ervaren en de informele sociale steun beoordelen.

Bekijk de factsheet

Adviezen voor de praktijk

Met de landelijke peilingen Balansmeter krijgen we op gezette tijden inzicht in hoe het met elkaar gaat. Als een peilstok in de maatschappij. Wij nodigen je uit de resultaten genuanceerd te duiden op collectief niveau. Daarnaast nodigt het uit om oprechte belangstelling te hebben voor de balans van de individuele ouder die tegenover jou zit. Hoe ouders draaglast en draagkracht beoordelen is heel persoonlijk, er is geen goed of fout en het is steeds weer een momentopname. Een momentopname die keer op keer een opening biedt om de vraag te stellen: “Wat bepaalt voor jou het evenwicht tussen draagkracht en draaglast?”. Uit de tweede peiling ‘Vragen over geldzorgen’ is gebleken dat veel professionals het moeilijk vinden om de stap te zetten om met ouders in gesprek te gaan over onderwerpen als armoede, stress etc. en dat zij zelf ook zorgen hebben over hun eigen situatie.

Praat erover

Wil jij het verschil maken? Vermijd lastige onderwerpen dan niet, ga met de ouder(s) in gesprek en/of geef ouder(s) input (zie tools en meer informatie) om als ouders samen in gesprek te gaan over hun balans. De volgende vragen kunnen het makkelijker maken om het gesprek te openen:

  • Wat bepaalt voor jou het evenwicht tussen draagkracht en draaglast?
  • Hoe beleef jij op dit moment jouw balans?

Meer weten?

Ingrid Staal

onderzoeker, adviseur

Lees meer over Ingrid Staal

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.