Nieuws 13 mei 2019

Nieuw themadossier: Kansrijke Start

Eind 2018 lanceerde minister de Jonge (VWS) het landelijke actieprogramma Kansrijke Start. Een actieplan om kwetsbare ouders en kinderen de hulp te bieden die ze nodig hebben om hun kind een gezonde, veilige en kansrijke start te geven. In Nederland heeft 14% van de kinderen een valse start bij de geboorte. Door deze valse start krijgen kinderen later vaker problemen en ziektes en komen ze vaker in aanraking met jeugdhulp. De geboorte- en jeugdgezondheidszorg spelen een belangrijke rol bij de preventie hiervan. In ons nieuwe themadossier Kansrijke Start delen we kennis en inspiratie uit het veld en stimuleren we samenwerking.

Preventie begint zo vroeg mogelijk, zelfs al voor de zwangerschap. Met tijdige ondersteuning en begeleiding aan kwetsbare ouders kan worden voorkomen dat kinderen op latere leeftijd problemen krijgen. Deze extra aandacht biedt kansen voor de JGZ om nog steviger in te zetten op preventie en daarnaast wellicht ook ruimte om bewezen effectieve interventies verder te implementeren.

Bekijk het nieuwe themadossier Kansrijke Start >

Evidence based werken met interventies

Het NCJ stimuleert evidence based werken binnen de JGZ en adviseren gemeenten en JGZ-organisaties gebruik te maken van bestaande interventies die werken. Voorbeelden van bewezen effectieve interventies en methodieken die bijdragen aan het gezond, veilig en kansrijk opgroeien van kinderen zijn bijvoorbeeld: VoorZorg, Stevig Ouderschap, SamenStarten en Integrale Vroeghulp.

Bekijk de interventiebibliotheek >

Jouw bijdrage

Deel jouw initiatieven en voorbeelden met ons en inspireer zo ook anderen. Neem hiervoor contact op met NCJ-adviseur Petra Kletter via pkletter@ncj.nl.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.