Nieuws 2 oktober 2018

Gratis badeendjes voor JGZ ter ondersteuning van gesprek over stoppen met roken

Het Trimbos-instituut heeft badeendjes met het Rookvrije Start-logo bedrukt voor de JGZ-professionals. De badeendjes kunnen gebruikt worden als ‘gespreksstarter’ of
juist als ‘reminder’ meegegeven worden na afloop van een gesprek over stoppen met roken. Met de badeendjes hoopt het Trimbos-instituut dit onderwerp binnen de JGZ een boost te geven.

Uit de verkenning die het Trimbos-instituut in 2017 heeft uitgevoerd onder ruim 400 jeugdartsen en verpleegkundigen bleek dat bijna de helft van hen (46,8%) behoefte heeft aan tools / gadgets om het gesprek over stoppen met roken op gang te brengen. Dit was aanleiding voor het Trimbos-instituut om badeendjes met Rookvrije Start-logo te verspreiden. JGZ-professionals kunnen hiermee laagdrempelig het gesprek aangaan over stoppen met roken of rookvrij blijven na de zwangerschap. Voor ouders is dit een zichtbare ‘reminder’ om rookvrij te blijven (na de zwangerschap) of te worden.

De badeendjes kunnen bij via deze link gratis besteld worden. Je betaalt alleen de verzendkosten (2,50 euro voor 1 zakje met 20 badeendjes).

Ondersteunende materialen en e-learning

Naast de badeendjes heeft het Trimbos-instituut verschillende andere ondersteunende materialen ontwikkeld voor de JGZ. Deze zijn via de webshop van het Trimbos-instituut beschikbaar. In de webshop vind je bijvoorbeeld de handreiking Rookvrij Opgroeien voor de JGZ (0-12 jaar). De informatie in deze handreiking is gebaseerd op de lesstof uit de multidisciplinaire e-learning Rookvrije Start. Het Trimbos-instituut adviseert alle JGZ-professionals die gesprekken voeren met (aanstaande) ouders over roken, om deze e-learning te volgen. Kijk op de website voor meer informatie over deze e-learning en de handreiking. In de toolkit op deze website vind je ook andere ondersteunende materialen, zoals bijvoorbeeld een bureaukaart met een stappenplan en voorbeeldzinnen.

Bekijk ook:

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.