JGZ Preventieagenda

De JGZ heeft een unieke rol dankzij haar expertise op preventie. Samen met ActiZ Jeugd en GGD GHOR Nederland ontwikkelde het NCJ de JGZ Preventieagenda. Door focus aan te brengen en samen te werken met anderen kan de JGZ écht het verschil maken in de aanpak van maatschappelijke uitdagingen.

Mede dankzij de JGZ groeien de meeste kinderen in Nederland veilig en gezond op. Ook in de toekomst willen we gezamenlijk alle ouders en kinderen ondersteunen en hun ontwikkelingskansen bevorderen. Wij roepen daarom alle JGZ-professionals op om de JGZ Preventieagenda te bespreken in de eigen organisatie én daarbuiten.

Vier pijlers

Door stevig in te zetten op deze pijlers en krachten te bundelen met andere JGZ-organisaties en bondgenoten zoals onderwijs, jeugdhulp en huisartsen kan de JGZ hardnekkige maatschappelijke problemen (schoolverzuim, kindermishandeling en armoede) te lijf gaan. Onderstaande animatie (1:28 min) vat de uitgangspunten van de JGZ Preventieagenda samen.  

 

Aan de slag met de JGZ Preventieagenda

ActiZ Jeugd, GGD GHOR Nederland en het NCJ nodigen alle JGZ-organisaties en haar professionals uit de animatie te delen en de JGZ Preventieagenda te bespreken. Allereerst in de eigen organisatie en daarnaast zeer zeker ook in gesprekken met collega JGZ-organisaties, gemeenten en maatschappelijke samenwerkingspartners.

  • Zet het thema op de agenda van een teamoverleg, intervisiebijeenkomst, disciplineoverleg of scholingsdag.
  • Maak gebruik van de animatie en de bijbehorende presentatie (Powerpoint) en gesprekswijzer (PDF). 
  • Praat met elkaar over mogelijkheden om de vier thema’s in jouw werk te versterken. 
  • Staan de thema's al in de (beleids)plannen?
  • Deel best practices en bespreek wat nog beter kan.
  • Welke partners kun je betrekken en hoe geef je vorm aan de beleidsadvisering in jouw gemeente?

Vragen, opmerkingen of suggesties? Neem contact op!

We horen graag jouw ideeën en zijn beschikbaar om te sparren of voor het leggen van verbindingen. Hiervoor kun je contact opnemen met Petra Kletter van het NCJ (06 - 53 97 58 14), Karin Boode van GGD GHOR Nederland (06 - 40 78 20 42) of met ActiZ Jeugd.

Samen hebben we impact!

Deel dit met je netwerk

Infographic

Beeldmerk

Om het gedachtegoed van de JGZ Preventieagenda verder te verspreiden, de herkenbaarheid te vergroten (zowel binnen als buiten de JGZ) en kennis rondom de agenda te kunnen herkennen is een beeldmerk ontwikkeld. 

Lees meer, download en gebruik het nieuwe beeldmerk

NCJ Nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van het NCJ, de JGZ Preventieagenda en actuele thema's? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrieven.

Schrijf je in >

Contactpersoon

Petra Kletter

Telefoon: 06 - 53 97 58 14

E-mail: pkletter@ncj.nl