Early Life Stress

Chronische stress bij kinderen is een groot individueel en maatschappelijk probleem. Wanneer stress langdurig aanhoudt of frequent optreedt, spreken wij van chronische stress. Chronische stress tijdens de zwangerschap of kindertijd noemen wij Early Life Stress.

Bekijk de video Early Life Stress >

 

Early Life Stress

Early Life Stress is ongezonde chronische stress die grote impact heeft op de ontwikkeling van kinderen en op de gezondheid op volwassen leeftijd. Chronische stress bij kinderen vormt daarmee een steeds groter probleem voor onze maatschappij.

Lees meer over Early Life Stress

Literatuuronderzoek

In februari 2019 is een literatuuronderzoek naar Early Life Stress en de gevolgen ervan in een boekje uitgegeven. Dit literatuuronderzoek is uitgevoerd door het NCJ in samenwerking met de Universiteit van Maastricht.

Meer over het literatuuronderzoek

Gevolgen

Early Life Stress bij kinderen kan op latere leeftijd zorgen voor serieuze problemen, zoals burn-out, overgewicht, depressie, verslaving en hart- en vaatziekten. Naast individueel leed heeft dit maatschappelijk ook veel impact.

De gevolgen van Early Life Stress


Preventie

De JGZ en andere professionals leveren al een belangrijke bijdrage aan de preventie van (de gevolgen van) Early Life Stress door de aandacht voor risicofactoren. Dit kan versterkt worden door meer aandacht te geven aan de ontwikkeling van het leren omgaan met stress.

Preventiemogelijkheden van Early Life Stress

Contactpersonen

Voor meer informatie over Early Life Stress kun je contact opnemen met NCJ-adviseurs Ellen-Joan Wessels of Yvonne Vanneste via earlylifestress@ncj.nl