Stevig Ouderschap

Stevig Ouderschap is een preventieve interventie en biedt door middel van huisbezoeken extra ondersteuning aan gezinnen waar de omstandigheden zwaarder zijn dan gemiddeld.

Over Stevig Ouderschap

Stevig Ouderschap is een preventieve interventie en biedt door middel van huisbezoeken extra ondersteuning aan gezinnen waar de omstandigheden zwaarder zijn dan gemiddeld. De ervaring leert dat juist deze gezinnen baat hebben bij vroegtijdige steun. Zodat problemen tijdig worden gesignaleerd en voorkomen. Deze interventie draagt bij aan een positieve en veilige opvoeding. De start van het Stevig Ouderschap traject kan tot een half jaar na de geboorte van het kind, maar wenselijk is om zo vroeg mogelijk in de zwangerschap te starten ter voorkoming van prenatale stress.

Signalering

Stevig Ouderschap bestaat uit een signaleringsmethodiek (vragenlijst) en een interventie (de huisbezoeken). De signaleringsmethodiek is ontwikkeld om de gezinnen te vinden die de interventie nodig hebben. Bij Stevig Ouderschap postnataal ontvangen alle ouders vlak na de geboorte van hun kind een vragenlijst. De vragen richten zich op bekende risico’s voor opvoedingsproblematiek zoals jeugdervaringen met mishandeling, persoonlijke problemen en sociale isolatie. Als uit de antwoorden en/of het advies van de jeugdverpleegkundige blijkt dat zij in aanmerking komen voor extra ondersteuning, krijgen de ouders Stevig Ouderschap aangeboden.

“Ik zou het alle ouders aanraden. Kinderen veranderen veel in je leven. Iedereen kan daar wel wat ondersteuning bij gebruiken. Zeker 1 op 1.”

Huisbezoeken

De jeugdverpleegkundige gaat ongeveer zes keer op huisbezoek na de geboorte: als het kind ongeveer 6 weken oud is en daarna bij 3 maanden, 6 maanden, 9 maanden, 12 maanden en 18 maanden. Maar in het begin vaker contact of misschien juist als het kind wat groter is, is ook mogelijk. De ouders bepalen de planning van het programma. Aanvullend kunnen er vanaf 16 weken zwangerschap ongeveer vier prenatale huisbezoeken plaatsvinden.

Achtergrond

In 2006 promoveerde Merian Bouwmeester op een onderzoek naar de effectiviteit van huisbezoeken in gezinnen met een verhoogd risico op opvoedingsproblematiek en kindermishandeling. Samen met de grondlegster, kinderarts Noor Landsmeer, was zij ervan overtuigd dat veel leed voorkomen kon worden door ouders, die door omstandigheden een wat moeilijker start maken, direct na de geboorte een steuntje in de rug te bieden. Al tijdens het promotieonderzoek begon de JGZ met het implementeren van wat later de naam Stevig Ouderschap (voorheen ‘project OKé’) kreeg.

Per januari 2019 heeft het NCJ het beheer van Stevig Ouderschap overgenomen van de Vereniging Stevig Ouderschap. Stevig Ouderschap past bij de visie van het NCJ op de werkwijze van de jeugdgezondheidszorg bij het realiseren van een stevige preventieve voorziening voor het gezond, veilig en kansrijk opgroeien van kinderen. Ook sluit de interventie aan bij de visie op een impactvolle praktijk middels de inzet van evidence based interventies ten behoeve van kwaliteit.

Stevig Ouderschap prenataal

Ook is het mogelijk om Stevig Ouderschap in te zetten op advies van een professional buiten de JGZ, bijvoorbeeld de verloskundige. Dit is gebruikelijk tijdens de zwangerschap en ook mogelijk (tot 6 maanden) na de geboorte van een kind.

Meer weten?

Merian Bouwmeester

adviseur

Lees meer over Merian Bouwmeester

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.