Onderwerp

Prenataal huisbezoek

Vanaf 1 juli 2022 hebben alle gemeenten de taak om een prenataal huisbezoek door de jeugdgezondheidszorg aan zwangeren en/of hun gezinnen in een kwetsbare situatie aan te bieden.

Handreiking & praktijktools

Om handvatten voor de uitvoering van het wetsvoorstel te geven, heeft het ministerie van VWS aan het NCJ de opdracht gegeven een handreiking te ontwikkelen. Deze handreiking is bedoeld voor alle, bij het prenataal huisbezoek door de JGZ, betrokken partijen.

Deze handreiking is opgesteld als een breed samenwerkingskader voor alle betrokken partijen en is met alle betrokken partijen tot stand gekomen. Het schetst de kaders voor de uitvoering zonder de uitvoering in detail te beschrijven. De diversiteit van lokale situaties bepaalt op welke wijze de samenwerking het beste versterkt kan worden. Op lokaal niveau zijn de partijen samen aan zet om uitvoeringsafspraken te maken, aangepast aan de lokale situatie. De handreiking PHB JGZ dient, na inwerkingtreding van de wijziging van de Wet publieke gezondheid (Wpg), ter ondersteuning van alle bij de zorg voor zwangeren betrokken professionals. Eveneens biedt het handvatten aan gemeenten bij de inkoop van het PHB JGZ.

Workshop

Om de samenwerking tussen de lokale partijen rondom het prenatale huisbezoek te versterken hebben het NCJ en CPZ in opdracht van VWS een workshop ontwikkeld. Deze workshop heeft als doel de professionals te informeren en de lokale samenwerking te stimuleren voor de implementatie van het prenatale huisbezoek.

De workshop is te gebruiken om lokaal met elkaar het gesprek te voeren over de implementatie van het prenatale huisbezoek binnen jouw organisatie. Om de workshop zo optimaal mogelijk te benutten is er een handleiding met tips opgesteld.

Bekijk de workshop

Bekijk de tips voor lokaal gebruik van de workshop

Nieuw in de JGZ Academie: e-learning Prenataal huisbezoek JGZ

Vanaf nu is de e-learning ‘Prenataal huisbezoek JGZ’ beschikbaar in de JGZ Academie, een interactieve e-learning voor alle jeugdverpleegkundigen die het PHB JGZ uitvoeren. In de e-learning – mede ontwikkeld en getest in samenwerking met jeugdverpleegkundigen – is aandacht voor het doel en de vorm van het PHB JGZ en wordt de professional aan de hand van een casus door de uitvoer van het PHB JGZ geleid. Met de e-learning wordt een landelijke, uniforme, effectieve werkwijze beoogd. De e-learning PHB JGZ is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van VWS en in samenwerking met Blend leren. De e-learning is ook geaccrediteerd voor verpleegkundig specialisten en voor jeugdartsen. Voor beide beroepsgroepen voor 2 punten. In de JGZ Academie is dit bijgewerkt en staat het bij de informatie over de e-learning.

Naar de e-learning Prenataal huisbezoek JGZ

Informatiefolder voor (aanstaande) ouders

De informatiefolder voor (aanstaande) ouders kan per taal in twee versies worden gedownload. Na het downloaden van de informatiefolder kun je desgewenst jouw eigen organisatiegegevens invullen en de folder gebruiken voor digitaal gebruik of ten behoeve van drukwerk. Voor meer informatie en/of vragen kun je terecht bij communicatie@ncj.nl.

Bekijk alle informatiefolders

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.