Onderwerp

Prenataal huisbezoek

Vanaf 1 juli 2022 hebben alle gemeenten de taak om een prenataal huisbezoek door de jeugdgezondheidszorg aan zwangeren en/of hun gezinnen in een kwetsbare situatie aan te bieden.

FAQ

Een vraag rondom het Prenataal huisbezoek door de JGZ? Hieronder vind je de meest gestelde vragen en antwoorden.

  • Kan het PHB JGZ ook gebruikt worden als er (alleen) bij vader sprake is van kwetsbaarheid?

    Ja, dit kan en is ook aan te bevelen. De insteek van het huisbezoek is dan als volgt: hoe ga je als gezin om met de kwetsbaarheid van de vader? Daarnaast kun je bijvoorbeeld inzetten op het weerbaarder maken van het gezin tegen vooroordelen.

    De benadering hangt natuurlijk af van welke wensen en behoeften het gezin heeft. De jeugdverpleegkundige is er om het gezin te ondersteunen en kijkt samen met het gezin naar de gewenste aanpak en ondersteuning.  Door de situatie van een partner, of het mantelzorger zijn,  kan het zinvol en steunend zijn om al contact te hebben. De jeugdverpleegkundige kan advies geven en een luisterend oor bieden.

  • Als verloskundige ervaar ik de term ‘aanmelden’ als heel zwaar en serieus. Kan dat ook anders benoemd worden?

    Bekijk allereerst de omschrijving ervan op de website van de JGZ. Als hier ‘aanmelding’ staat, of een vergelijkende term die volgens jou drempelverhogend werkt, bespreek dit dan met de JGZ organisatie. Denk vooraf na over wat beter past en stel dit voor. Als voorbeeld kun je denken aan: ‘contact voor zwangerschaps-huisbezoek’, of ‘vraag voor zwangerschaps-huisbezoek’. De cliënt hoeft dan bijvoorbeeld alleen voor- en achternaam, e-mailadres en telefoonnummer door te geven. In het contact tussen de JGZ en de cliënt kunnen vervolgens de passende afspraken gemaakt worden.

  • Bij sommige jonge (kwetsbare) zwangeren durf ik geen huisbezoek voor te stellen. Hoe pak je dit zorgvuldig aan?

    Een alles-dekkend antwoord hiervoor is er niet, omdat de situatie bepalend is voor hoe je dit het beste aan kunt pakken. In het algemeen geldt: ook kwetsbare mensen in kwetsbare situaties hebben sterke kanten; zie deze en benoem ze! De waardering doet al wonderen. Vraag ook of de zwangere al nagedacht heeft over de periode na de geboorte, en of ze het consultatiebureau kent. Leg uit dat dit een vorm van ondersteuning voor alle ouders en kinderen is; na de geboorte maar ook ervoor. Daarom kan een jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau ook vóór de geboorte bij een gezin langs komen om samen te kijken of dit prettig of helpend kan zijn. Als de cliënt dit wil, kun je samen de naam en de bereikbaarheid doorgeven. Vervolgens neemt de jeugdverpleegkundige contact op. Je hoeft dus geen verdere gegevens door te geven. Als de cliënt het prettig vindt, kan dit nadat de jeugdverpleegkundige een afspraak heeft gehad: uiteraard bespreek je dit eerst met de cliënt.

Op de website van het ministerie van VWS tref je meer veelgestelde vragen rond het Prenataal huisbezoek door de JGZ.

Bekijk alle veelgestelde vragen

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.