Onderwerp

Landelijk Professioneel Kader

Het Landelijk Professioneel Kader (LPK) beschrijft hoe de JGZ het basispakket JGZ aanbiedt, waarbij de nadruk ligt op aansluiten bij waar behoefte aan is en doen wat nodig is. Het O&O-schema geeft JGZ-professionals richting in de dialoog met jeugdigen en ouders.

LPK-zelfscan

In samenwerking met de landelijke LPK-werkgroep heeft het NCJ een LPK-zelfscan ontwikkeld. Met behulp van deze gratis tool breng je snel in kaart hoe LPK-proof jouw organisatie al werkt en welke zaken nog aandacht nodig hebben om verder te bewegen naar passende zorg op maat. Je kunt je successen vieren, inzicht krijgen in wat het effect is van de inzet tot nu toe en waar je het komende jaar (verder) mee aan de slag wilt.

Wil jij ook de LPK-zelfscan doen? Neem contact op met Ellen-Joan Wessels via ejwessels@ncj.nl

Hoe weet ik nu hoe ver ik ben in het LPK implementatieproces ben en wat ons nog te doen staat?

LPK-proof werken: een cultuur- en gedragsverandering

Om het gedachtegoed van het LPK in te bedden in jouw JGZ-organisatie is het van belang dat de verandering van gestandaardiseerd werken naar werken vanuit zorg op maat in zowel hart, hoofd als handen van mensen verankerd wordt.

Tip: gewenste checkvragen om te kijken waar jouw organisatie staat:

  1. Zijn mijn medewerkers goed op de hoogte van wat er in het LPK staat? (= informatiefase)
  2. Is het duidelijk of medewerkers zich hieraan kunnen committeren? (= adoptiefase)
  3. Heb ik zicht op wat mijn medewerkers nodig hebben om zorg op maat in hun werk toe te (kunnen) passen? (= uitvoeringsfase)
  4. Is het LPK (‘zorg op maat’) voldoende geborgd in beleid, scholingsprogramma’s en inwerkprogramma’s? (= borgingsfase)

Bekijk de inspiratiepagina van het LPK

Over de LPK-zelfscan

  • Hoe weet ik hoe ver ik ben in het LPK implementatieproces?

    Op één van de veldconsultaties voor managers kwam de vraag: ‘Hoe weet ik nu hoe ver ik ben in het LPK implementatieproces ben en wat ons nog te doen staat?Kunnen we een checklist krijgen?’ De LPK werkgroep is met dit verzoek aan de slag gegaan en gaandeweg is hiermee de checklist omgebouwd tot de LPK-zelfscan. Dit past beter bij de bedoeling en taal van het LPK.

    Met behulp van deze gratis LPK-zelfscan breng je snel in kaart hoe LPK-proof jouw organisatie al werkt en welke zaken nog aandacht nodig hebben om verder te bewegen naar passende zorg op maat. Je kunt je successen vieren, inzicht krijgen in wat het effect is van de inzet tot nu toe en waar je het komende jaar (verder) mee aan de slag wilt.

    Wil jij ook de LPK-zelfscan doen? Neem contact op met Ellen-Joan Wessels via ejwessels@ncj.nl

  • Wat is de implementatiestrategie van het LPK?

    De opdracht aan de LPK werkgroep was om naast het actualiseren van het LPK ook een landelijke implementatiestrategie te formuleren. Dit vanwege onder andere eerdere ervaringen. Om het gedachtegoed van het LPK in te bedden in JGZ-organisaties is het van belang dat de beweging/verandering van gestandaardiseerd werken naar werken vanuit zorg op maat in zowel hart, hoofd als handen van mensen verankerd wordt. Daarom is gekozen voor de implementatiestrategie van 4 fasen en deze net als het LPK steeds te checken. De vragen van de LPK-zelfscan zijn afgestemd op de implementatiefasen. Dit heeft geleid tot de volgende checkvragen om te kijken waar jouw organisatie staat:

    • Zijn mijn medewerkers goed op de hoogte van wat er in het LPK staat?(= informatiefase)
    • Is het duidelijk of medewerkers zich hieraan kunnen committeren? (= adoptiefase)
    • Heb ik zicht op wat mijn medewerkers nodig hebben om zorg op maat in hun werk toe te (kunnen) passen? (= uitvoeringsfase)
    • Is het LPK (‘zorg op maat’) voldoende geborgd in beleid, scholingsprogramma’s en inwerkprogramma’s? (= borgingsfase)
  • Postcodes aanleveren?

    Je kunt op het dashboard zelf selecteren wat je van welk team wilt zien. Dit kan omdat de antwoorden gekoppeld zijn aan een postcode en teamnaam.

  • Teamnaam?

    Het dashboard biedt de mogelijkheid om op locatieniveau verschillen te ontdekken. Hiervoor is aan de ‘achterkant’ een koppeling gemaakt met de postcodes van de teamlocaties. Daarom wordt gevraagd een Excelbestand in te vullen met team postcodes.

  • Wat is een accounthouder?

    Een accounthouder is iemand die bevoegd is en in het dashboard kan .Je hebt dus een account nodig om bij het dashboard te kunnen. Daarom vragen we elke organisatie om de namen en emailadressen te verstrekken van diegenen die binnen een organisatie toegang hiertoe krijgen.

    Wel kun je data die je selecteert als PDF downloaden en deze rapportages kun je delen met collega’s naar keuze.

  • Kunnen andere organisaties onze data ook zien?

    De data op het dashboard zijn beveiligd beschikbaar en dus niet voor iedereen toegankelijk. Je ziet alleen de informatie van je eigen organisatie. Dit zie je doordat alleen jouw inlognaam als accounthouder links bovenaan in beeld te zien is op de overzichtspagina van de LPK zelfscan.

    Op verzoek is het mogelijk om te benchmarken. In dat geval zal er actief toestemming moeten worden gegeven door de organisaties die gebruik maken van de LPK zelfscan.

  • Krijgen medewerkers een eigen rapportage?

    Het is belangrijk dat er helder gecommuniceerd wordt over de bedoeling van de LPK Zelfscan. Het is aan de ene kant belangrijk dat men weet waarom de LPK zelfscan ingezet wordt en tegelijkertijd is het van belang dat het aan de voorkant al duidelijk is wanneer de zelfscan data teruggekoppeld worden aan de medewerkers. Dit kan en hoeft niet op individueel niveau. Het gaat op dat niveau vooral om bewustwording van “waar sta ik”? Op organisatieniveau is het interessant om te weten: waar staan wij met z’n allen? Wat hebben we te vieren? Waar gaan we de komende tijd mee aan de slag? Welke ideeën zijn? Waar is eventueel nog behoefte aan ondersteuning?

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.