Onderwerp

Landelijk Professioneel Kader

Het Landelijk Professioneel Kader (LPK) beschrijft hoe de JGZ het basispakket JGZ aanbiedt, waarbij de nadruk ligt op aansluiten bij waar behoefte aan is en doen wat nodig is. Het O&O-schema geeft JGZ-professionals richting in de dialoog met jeugdigen en ouders.

Ontwikkelingensaspecten & Omgevingsinteractie schema

Het schema ontwikkelingsaspecten en omgevingsinteractie (O&O) is bedoeld om JGZ professionals richting te geven in de dialoog met de klant (kind, jongere, ouders). Het sluit aan op het Landelijk Professioneel Kader, waarin voor de verschillende ontwikkelingsfasen van een kind de contacten met de JGZ zijn benoemd. In deze contacten blikt de professional samen met kinderen, jongeren en ouders gericht terug op de ontwikkeling die is doorlopen en kijkt vervolgens vooruit naar de volgende ontwikkelingsfase.

In het schema O&O worden essentiële ontwikkelingsaspecten per leeftijdsfase van het kind benoemd. Ook gaat het schema in op de ontwikkelbehoefte van het kind, de interactie tussen het kind en zijn ouders (opvoedcapaciteiten), de impact die gebeurtenissen kunnen hebben in het gezin en dus impact kunnen hebben op het kind en de interactie met de omgeving. Het schema beoogt juist de combinatie van deze aspecten met elkaar in verband te brengen en zo de brede integrale blik van de JGZ te versterken.

Het schema gaat in op een selectie van bruikbare en relevante topics in het kader van een gezonde ontwikkeling. Het schema pretendeert niet volledig te zijn. Het zijn aspecten waar het merendeel van de opgroeiende kinderen mee te maken krijgt.

Je vindt de printversies van de schema’s ook in de bibliotheek. Hieronder kun je het schema O&O en de toelichting downloaden:

Je kunt het schema ook bestellen via de bestellijst van het NCJ.

Klik hier voor de bestellijst

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.